Немачки медији објашњавају како НАТО планира да обуздава Русију

© AP Photo / Visar KryeziuНАТО војска
НАТО војска - Sputnik Србија
Пратите нас
Након престанка важења Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета НАТО намерава да појача војно застрашивање Русије и политички дијалог, пише „Франкфуртер алгемајне цајтунг“.

Према мишљењу генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, један од разлога зашто је Русија прекршила услове споразума јесте чињеница да је Кина направила и распоредила ракете средњег домета. За сада остаје нада да ће се стране вратити поштовању Споразума, док Алијанса није улазила у детаље својих даљих корака, наводи немачки лист.

У овом тренутку Столтенберг наглашава да НАТО не жели нову трку у наоружању и обећава да ће дати војни, дипломатски и политички одговор.

Експерти за безбедност упозоравају на могућност избијања регионалних ратова са Русијом. Према њиховом мишљењу, распоређивање крстарећих ракета у европском делу Русије и модернизација и проширење складишта нуклеарног арсенала на Кољском полуострву и у Калињинграду показују да званична Москва повећава своје наоружање. НАТО треба да припрема сопствене арсенале и да повећава одбрамбене могућности Пољске и балтичких држава.

„Иако је наредно распоређивање америчких ракета средњег домета у Европи за сада обустављено, то ни у којем случају не значи да је Алијанса беспомоћна у погледу руског лидерства“, пише „Франкфуртер алгемајне цајтунг“.

Алијанса планира и да повећа снаге брзог реаговања три пута и да појача војне јединице на источном ободу, наводи лист.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала