Турска разматра куповину руских „Сухоја“

© Sputnik / Антон Балашов / Уђи у базу фотографијаРуски ловац Су-35
Руски ловац Су-35 - Sputnik Србија
Пратите нас
Турске власти разматрају руски предлог за куповину вишенаменских ловаца Су-35, јавио је лист „Јени сафак“, позивајући се на војни извор.

Како је раније изјавио директор државне корпорације „Ростех“ Сергеј Чемезов — Москва је спремна да прода Анкари авионе Су-35 уколико буде било одговарајуће жеље. Турски лидер Реџеп Тајип Ердоган је са своје стране саопштио да ће Анкара предузети мере у случају да Сједињене Америчке Државе одбију да јој продају најновије ловце Ф-35 и да ће такву опрему потражити на другом месту.

Лист наводи да су турски органи одговорни за набавку оружја затражили од секретаријата војне индустрије, команде турских ваздухопловних снага и других заинтересованих институција да оцене руски предлог. Ако он добије позитивне критике, биће започети преговори са Русијом о овом питању.

Анкара још увек није дала званичан коментар о могућој куповини Су-35.

Сједињене Америчке Државе претходно су искључиле Турску из програма Ф-35, након почетка испорука руских система за противракетну одбрану С-400 тој земљи.

Уговор за набавку четири дивизиона С-400 вредан је 2,5 милијарде долара и закључен је 2017. године. Турска ће део испоруке С-400 платити сама, а део на рачун руског кредита. Вашингтон је захтевао да Турска одустане од руских система и да уместо њих набави америчке системе „Патриот“. У случају одбијања, Вашингтон није искључио могућност одлагања или поништавања продаје Турској најновијих турских ловаца Ф-35, али је Турска одбила да учини уступке.

„Међутим, након самита лидера Г20 у Осаки, ситуација између Вашингтон и Анкаре постала је мање напета“, изјавио је турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала