Зашто су запослени у Европском парламенту побеснели када су ушли у кантину

CC0 / Pixabay / Колач и кафа
Колач и кафа - Sputnik Србија
Пратите нас
Ненајављено повећање цена оброка у кантини Европског парламента до 25 одсто и то у време док трају годишњи одмори, „разбеснело“ је запослене у овој европској институцији, пише „Политико“.

За порцију помфрита коју су плаћали 2 евра, наводе запослени, сада морају да издвоје 2,50 евра, док је цена супе од лука скочила са 80 центи на 1 евро.

Као разлог за повећање цена наводи се белгијски порез на додату вредност који раније није био наплаћиван, као и поскупљења од 5. августа због нових уговора с приватним добављачима.

„Једно је супа, али су салате, чак и кафа, много скупљи сада“, каже један од запослених из Пољске.

Оно што „додаје со на рану“, пише „Политико“, јесу приметно ниже цене у кантинама у Европској комисији и Савету — институцијама које многи у Парламенту сматрају непотребно фаворизованим у медијима и јавности.

CC0 / Pixabay / Запослени нарочито реагују због поскупљења кафе
Зашто су запослени у Европском парламенту побеснели када су ушли у кантину - Sputnik Србија
Запослени нарочито реагују због поскупљења кафе

Тако је у четвртак супа од пасуља у Комисији коштала само 63 цента, док је у Парламенту органска супа минестроне била у понуди за 1,30 евра.

Истиче се и „скупа“ салата од 100 грама за 1,30 евра у Парламенту, у поређењу са 82 цента за исту грамажу у Комисији.

Скупљи су и вегетаријански оброци, па је тако чили без меса за „парламентарце“ 7,50 евра, док је за запослене у Комисији само 4,95 евра.

За десерт у кантини Парламента треба издвојити 4,70 евра за чизкејк, док се колачи и пита у Комисији могу добити за само 2,74 евра, пренео је Танјуг.

У Европском савету, где се лидери држава ЕУ окупљају током самита, ресторани су сада затворени, али „Политико“ наводи да су цене хране и тамо ниже него у Европском парламенту.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала