Цвијановићева: Није спорна сарадња са НАТО, већ чланство

© Sputnik / Дејан СимићПредседница РС Жељка Цвијановић
Председница РС Жељка Цвијановић - Sputnik Србија
Пратите нас
„Босна и Херцеговина је ове године пропустила одличну шансу да дође до статуса кандидата за улазак у Европску унију, јер није могла да обезбеди ни најосновнију ствар — да формира власт након избора“, изјавила је данас председница Републике Српске Жељка Цвијановић.

„Ту више није ствар ни упитник, ни мишљење, него — да ли смо формирали власт. Није било ни елементарне ствари ни кредибилног партнера за Европу“, рекла је Цвијановићева у интервјуу за „Независне“.

Она је истакла да је недавно потписани коалициони споразум о формирању власти на нивоу БиХ јасно дефинисао и пут БиХ ка НАТО, и подсетила је да је РС увек била за сарадњу сa тим војним савезом, али не и за чланство у њему.

„То је врло јасно дефинисано у принципима. Јасно је и кроз нашу претходну комуникацију и у изношењу ставова у јавности. Ми никада нисмо спорили да треба да постоји сарадња са НАТО. Не да нисмо спорили, ми сматрамо да она треба да постоји, јер сматрамо да нам сарадња са НАТО треба, да јачамо наше безбедносне капацитете и да достигнемо неки ниво“, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да то не значи да БиХ треба да уђе у НАТО, поготово зато што постоји резолуција која се не односи само на неутралност према НАТО, него и према било којем војном савезу.

„Што се тиче АНП-а, све је дефинисано у принципима. Када формирамо власт, онда треба да дефинишемо све што треба да представља та сарадња. То би било логично. Али овде нема логике, овде има само просте политичке агенде, и то оне сирове“, казала је Цвијановићева.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала