Да ли ће „брегзит“ пољуљати алијансу „Пет очију“?

© Sputnik / Алекс Макнотон / Уђи у базу фотографијаБритански истражитељи на месту тровања бившег руског обавештајца Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије
Британски истражитељи на месту тровања бившег руског обавештајца Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије - Sputnik Србија
Пратите нас
Британске обавештајне агенције очекују да ће, упркос плановима за излазак из Европске уније, и даље одржавати блиске односе са европским и другим страним шпијунским службама, објавио је Ројтерс, позивајући се на изворе британске Владе.

Рок за излазак Британије из ЕУ је 31. октобар, а у том контексту постављају се питања да ли би садашњи споразуми о размени обавештајних података са партнерима Уније, од података путника до налога за хапшење, могли бити угрожени, пише британска агенција, а преноси Танјуг.

Ројтерс напомиње да су услови „развода“ још нејасни и да постоји увереност да безбедносна сарадња неће бити угрожена имајући у виду потребу Запада за јединством у одбрани од претњи од исламских екстремиста до крајње деснице.

„’Брегзит‘ не би требало да утиче на снагу нашег европског партнерства“, рекао је извор британске владе упућен у активности једне шпијунске агенције, додајући да се, иначе, размена обавештајних података већим делом обавља ван институција ЕУ.

Други извор такође је мишљења да британске агенције, укључујући и МИ6, не очекују поремећај у односима са страним службама, ма шта се десило.

Од Другог светског рата, Лондон одржава посебно снажне обавештајне везе са САД и другим чланицама тзв. алијансе „Пет очију“ која обухвата још и Канаду, Аустралију и Нови Зеланд.

Та сарадња је, према наводима извора, „јача него икада".

Још један извор наводи да ће контакти међу службама на међународном нивоу бити настављени како билатерално, тако и кроз „Групу за борбу против тероризма“, односно неформалну групу званичника унутрашњих безбедносних служби, укључујући и британски МИ-5, у свих 28 земаља чланица ЕУ, као и у Норвешкој и Швајцарској.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала