Млади у Србији више за Русију него за ЕУ

© Tanjug / JAROSLAV PAPМлади у Србији
Млади у Србији - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Mлади у Србији сматрају да би Србија приликом креирања спољне политике више требало да се ослања на Русију него на Европску унију, показују подаци Алтернативног извештаја о положају и потребама младих у Србији.
© Кровна организација младих у СрбијиИстраживање о ставовима младих
Млади у Србији више за Русију него за ЕУ - Sputnik Србија
Истраживање о ставовима младих

Аутори истраживања, Кровна организација младих у Србији (КОМС), напомиње да је важно истаћи да је проценат одговора оних који мисле да би Србија требало да се ослања на Русију у спољној политици порастао за више од 5 одсто, па је тако сада међу младима у Србији доминантно мишљење да би Србија требало највише да се у спољној политици ослања на Русију — 32,7 одсто.

На другом месту после Русије налази се ЕУ (21%), па САД (5%).

У КОМС-у наводе да је ово поглавље указало на вредности које негују млади у Србији.

Међу младима расте подршка ставовима да је Србији потребан лидер и јак вођа кога ће народ следити и више од половине младих има такав став. Такође, ово поглавље је указало на тенденцију пораста негативних ставова младих према ЕУ и европским интеграцијама Србије.

У истраживању се показало да су резултати у погледу ослањања на ЕУ опали у сразмери са опадањем подршке уласку Србије у ЕУ.

У поређењу са претходним годинама, настављен је тренд пада подршке уласку Србије у ЕУ, а ове године млади у Србији виде Русију као земљу у односу на коју би Србија
требало да креира спољну политику и на коју би требало да се ослања.

Уколико се упореде резултати са прошлогодишњим, види се да је број младих који подржава улазак у ЕУ опао за скоро 5 одсто:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала