Вучић каже да је извештај „Фајненшел тајмса“ велика част и обавеза за Србију

Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић је у интервјуу за РТС на тераси Председништва рекао да ће Србија брзо да напредује — „брже него што су многи очекивали, а на радост грађана“.

Александар Вучић је рекао да то што је „Фајненшел тајмс“ објавио да је Србија лидер у свету по броју директних страних инвестиција представља велику част и обавезу.

„То је други пут да добијамо ту оцену. Нисмо највећи на свету, него када се гледа пропорционално броју становника и територији. У складу са тим остварен је изванредан резултат. Срећан сам због тога“, рекао је Вучић.

Указао је да Србија има више директних страних инвестиција од свих земаља региона заједно.

„Поново ћемо имати одлуке немачких компанија о доласку, борићемо се за нове инвеститоре и тиме обезбедити посао за наше људе, бољи стандард, људи ће бити задовољнији. Постајемо другачија земља, види се сваког дана, кроз путеве пруге и друго“, навео је председник.

Вучић је истакао да нема компаније која после текста „Фајненшел тајмса“ неће погледати какви су услови у Србији.

„Не постоји озбиљна компанија у свету која неће проверити ситуацију у Србију — какви су услови, људи, субвенције, радна снага, да ли је образована, пожртвована и лојална радна снага“, рекао је Вучић и додао да се то директно одражава на животни стандард и смањење броја незапослених.

Председник је навео и да су се пензије, када је постао премијер, исплаћивале 60 одсто из буџета, уместо из пензионог фонда, док је сада тај број испод 30 одсто.

„То показује колико је боља ситуација и колико смо напредовали за пет година и створили бољу ситуацију. Људи могу да буду мирни, живе у периоду стабилности, а и стандард ће бити бољи“, рекао је Вучић.

„Имаћемо више од 10 милијарди евра да инвестирамо“

Поводом најављеног националног инвестиционог плана, Вучић је рекао да ће држава имати и више од 10 милијарди евра да инвестира. Истиче и да нећемо због тога имати раст јавног дуга.

„Имаћемо више у периоду од пет година, јер очекујемо да годишњи раст буде већи од две милијарде“, рекао је Вучић.

Имаћемо, каже председник Србије, највећи привредни раст у југоисточној Европи, од преко четири одсто.

„То ће бити нешто мање од две милијарде, за толико ћемо стварати нову вредност. Стварали смо планове, исувише смо озбиљни да бисмо се играли са тим“, поручио је председник.

Навео је и да никада у кампањи није обећавао куле и градове и да није говорио да ће тећи мед и млеко, већ да нас очекује тежак рад и тешке мере да бисмо нешто направили.

„Када је Црна Гора имала 511 евра, ми смо имали просечну плату 365 евра“, рекао је Вучић истакавши да ће просечна плата у Србији до краја године бити преко 500 евра.

Вучић је рекао да ће Србија брзо да напредује — „брже него што су многи очекивали, а на радост грађана“. Уверен је да ће људи по добру памтити ову годину и године које долазе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала