Данас ступа на снагу Закон о лобирању

© Sputnik / Радоје ПантовићЗграда Владе Републике Србије
Зграда Владе Републике Србије - Sputnik Србија
Пратите нас
Закон о лобирању, који је усвојен прошле године у новембру, данас ће почети да се примењује, што значи да заинтересовани будући лобисти могу да се пријављују за обуку Агенцији за борбу против корупције, а сви детаљи о томе су на сајту агенције, пише „Политика“.

„Циљ Закона о лобирању је заштита јавног интереса и додатна изградња интегритета јавних функционера, што је добро за сваку правну државу и за функционисање владавине права“, рекао је за „Политику“ Драган Сикимић, директор Агенције за борбу против корупције.

Агенција за борбу против корупције има све надлежности у вези са спровођењем закона — од расписивања конкурса, обуке, издавања сертификата, преко израде правилника, до контролисања рада у пракси, како лобиста, тако и лобираних лица.

Сикимић каже да је Србија поступила у складу са захтевима из поглавља 23 у преговорима са ЕУ, као и по препорукама ГРЕКО.

„Уз нови Закон о спречавању корупције, који ће бити у примени од 1. септембра следеће године, остварићемо додатни напредак у евроинтеграцијама“, додаје Сикимић.

Сикимић потврдно одговара на питање — да ли се очекује да посланици, министри и други без задршке пријављују своје контакте са лобистима, а биће дужни то да ураде у року од 15 дана.

„Ради јачања интегритета доносиоца општих аката и поверења грађана у институције, очекујем да ће пријављивати те контакте, јер то прави разлику између покушаја остваривања законитог интереса одређене стране и корупције, као кривичног дела“, рекао је Сикимић.

Он наглашава да је једна од кључних ствари — да лобирано лице не сме да прими апсолутно никакву накнаду.

Информације, ставови и мишљења о законима и другим прописима објављеним у средствима јавног информисања, на пример, не сматрају се лобирањем, као ни грађанске иницијативе упућене органима власти на предложена решења закона и других прописа, наводи „Политика“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала