Додик: Најављена прослава у Дрвару непотребна провокација

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да намеру ХДЗ-а Ливањског кантона да 13. септембра слави „ослобођење Дрвара“ сматра неприхватљивом и потпуно непотребном провокацијом, која може само нарушити међунационалне односе у том кантону, али и на укупном простору БиХ.

„Важно је подсетити се да је у прошлом рату операцију етничког чишћења тог простора, уз локалне јединице, изводила регуларна војска Хрватске и да су удруженим снагама покушали да истерају Србе са вековних огњишта. Било би у најмању руку пристојно да преостали народ тог краја, а то су Срби вековима, коначно оставе на миру да живе тамо где су одувек живели“, рекао је Додик за Срну, а пренела је Радио-телевизија РС.

Говорећи о намери Владе Унско-санског кантона да изместе мигрантски центар у српско село Медено Поље, Додик је истакао да на то гледа као на довршетак етничког чишћења Срба са тих простора.

Он је поручио да ће се свим политичким и правним средствима супротставити томе и да у потпуности подржава најављене активности српске заједнице у четири општине у Федерацији БиХ.

„Сматрам да, и без најављених активности тамошње Владе, они немају и нису имали основна права, која, на пример, Република Српска гарантује Бошњацима или Хрватима. Поручујем им да ћу бити са њима тога дана тамо, са намером да покажемо да је недопустиво да се због нечије идеје, или можда плана, са тих простора данас исели народ који је ту одувек живео и да се доселе људи са стране, те да ћемо се томе супротставити“, рекао је Додик.

Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ позвао је све становнике Дрвара, Грахова, Гламоча и Петровца да 13. и 14. септембра обуставе саобраћај према Ливну и Бихаћу због покушаја ХДЗ-а Ливањског кантона да прославе такозвани „дан ослобођења Дрвара“ и због намере Владе Унско-санског кантона да изместе мигрантски центар у српско село Медено Поље.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала