Хоџај: Цркве, џамије и остала баштина припадају Косову

© AFP 2023 / Rene GomoljЕнвер Хоџај
Енвер Хоџај - Sputnik Србија
Пратите нас
„Цркве, џамије и остала културна, историјска и верска баштина припадају Косову“, поручује Енвер Хоџај, потпредседник техничког мандата владе приштинских привремених институција, у одговору на став Београда — да је недавно служење мисе на остацима цркве Светог Николе у Новом Брду неприхватљиво.

„Опсесија Србије да присваја све — узрок је неколико ратова и сукоба на Балкану. Српска политика у своје игре према Албанцима често укључује научнике и манипулише чињеницама. Није ни чудо што у 14. и 15. веку, од када датира црква у Новом Брду, нисмо имали везе са тамошњим народима, па је својатање те цркве као српске — смешно“, написао је Хоџај на свом налогу на Фејсбуку.

Српски министар културе Владан Вукосављевић је раније ове седмице, преко Папског нунцијата у Београду, упутио писмо кардиналу Ђанфранку Равасију, председнику Папског савета за културу, којим га је позвао да покрене иницијативу и да предузме кораке „како албански католички клер на територији самопроглашене независне државе Косова не би на овај начин непотребно провоцирао напетости и скрнавио верске и културно-историјске споменике српског народа“.

„То је смешна и апсурдна игра Србије, с обзиром на то да је Косово готова чињеница“, закључује Хоџај.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала