Историјска пресуда у Хрватској: Поздрав „За дом спремни“ је симбол мржње, кажњив и Томпсон

© AP Photo / MIROSLAV LELASМарко Перковић Томпсон на сплитској Риви
Марко Перковић Томпсон на сплитској Риви - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Загребачки „Јутарњи лист“ пише да је коначно донета пресуда којом је извођач нумере „Бојна Чавоглаве“ правоснажно прекршајно кажњен због јавног узвикивања поздрава „За дом спремни“ на почетку песме. Али, овом пресудом није кажњен Марко Перковић Томпсон, оригинални извођач и аутор „Бојна Чавоглаве“, него Марио Росо, локални певач из Макарске.

У правоснажној пресуди коју је донео Високи прекршајни суд, а чију копију има „Јутарњи лист“, стоји да је поздрав „За дом“ и „За дом спремни“ коришћен и као званични поздрав усташког покрета и геноцидне творевине НДХ, да је настао на идејама нацизма и фашизма, и да је заснован на расизму и да самим тим — симболизује мржњу према људима различите расе и другачијег верског и етничког идентитета.

„Без обзира на жалбене наводе, у којима је оптужени тврдио да је отпевао песму на исти начин на који је она објављена у изворном тексту песме ’Бојна Чавоглаве‘ и објављена у Служби заштите ауторских музичких права Хрватског друштва композитора, окривљени је могао и требао да буде свестан могућег негативног утицаја извикивања овог израза и требало је да се суздржава од таквог понашања“, стоји у образложењу пресуде Високог прекршајног суда, коју потписује Синиша Сењановић, председник трочланог судског већа.

„Чињеница да је наведени поздрав део ауторског уметничког дела не мења чињеницу да симболизује мржњу према људима другачије верске и етничке припадности, манифестацију расистичке идеологије, као и потцењивање жртава злочина против човечности, као и да је противан одредби члана 39 Устава Републике Хрватске, који забрањује свако позивање или подстицање на националну, расну или верску мржњу, или било који облик нетрпељивости. Описано понашање свакако доприноси стварању атмосфере у којој се утиче на јавни ред и мир на начин који охрабрује и друге на изражавање мржње и на насиље, односно ствара се латентна опасност, нелагода и узнемиреност код особа које не спадају у већинску етничку или верску групу“, наводи се у пресуди.

Међутим, споменутом правоснажном пресудом, коју је Високи прекршајни суд донео 13. јуна ове године и првостепеном суду је уручио 17. јула, није кажњен изворни извођач и аутор нумере „Бојна Чавоглаве“ Марко Перковић Томпсон, него локални певач из Макарске Марио Росо, који је Томпсонову песму са усташким поздравом извео на једном од тргова у Макарској, и то за време обележавања 20. годишњице злочиначке акције „Олује“, којом је протерано више од 250.000 ненаоружаних цивила српске националности са територије данашње Републике Хрватске.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала