Песков: На гашењу пожара ради се пуном паром

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаГашење пожара у Краснојарском крају
Гашење пожара у Краснојарском крају - Sputnik Србија
Пратите нас
„На гашењу пожара у Сибиру сви раде веома напорно и са највећом могућом ефикасношћу“, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

Он је рекао да не треба заборавити на факторе као што су географија земље, њена величина, климатске појаве, намерно изазвани пожари и да „шуме у Русији горе сваке године“. 

„Оне горе и без суше и са сушом. И из године у годину мења се површина пожара, али то се дешава сваке године. Осим тога, постоје природни пожари који су такође веома чести. И често захватају веома велику територију“, објаснио је Песков.

Према његовим речима, спасиоци и војска раде пуном паром, али је природа врло често јача од људи „са свим њиховим потенцијалима и одлучношћу“.

Ванредна ситуација због шумских пожара на снази је у четири руска региона: Иркутској области, Краснојарском крају, Бујатији и Јакутији. Према последњим подацима — више од 600 насеља нашло се у зони дима.

У гашењу ватре учествује више од десет хиљада људи, око три хиљаде јединица технике и 86 авиона и хеликоптера Министарства одбране Русије, као и аеромобилне групе Министарства за ванредне ситуације.

Према информацијама Министарства за ванредне ситуације — главни узрок пожара у Сибиру је непажљиво руковање ватром, а Министарство за природне ресурсе сматра да су узрок суве олује.

Служба за ваздушну заштиту од пожара је у понедељак саопштила да су у Русији тренутно активна 202 шумска пожара на површини од 283.200 хектара који се активно гасе, од чега 146.700 у Иркутској области и 126.100 у Краснојарском крају.

Осим тога, шумски пожари захватили су више од 2,5 милиона хектара шуме у удаљеним територијама.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала