Пронађен лек за најсмртоноснију болест данашњице?

© CHAIDEER MAHYUDDINДеконтаминација терена зараженог вирусом
Деконтаминација терена зараженог вирусом - Sputnik Србија
Пратите нас
Од ове болести је у последњих годину дана само у Конгу смртно страдало више од 1.800 људи.

Ебола би ускоро могла да постане излечива болест, пошто је испитивање два лека показало знатно побољшање када је посреди стопа преживљавања, саопштавају научници.

Наиме, на пацијентима у Конгу, где је избила велика епидемија овог вируса, тестирана су четири лека.

Светска здравствена организација је саопштила да истраживање показује да су два медикамента знатно делотворнија од преосталих у лечењу ове болести. У истом извештају стоји да више од 90 одсто заражених успева да преживи ако се у раној фази болести лечи најделотворнијим од четири испитана лека. Договорено је да ће се лекови од сада користити у лечењу свих пацијената који болују од ове болести у ДР Конгу.

Добре вести

Амерички Национални институт за алергије и заразне болести (НИАИД), који је суфинансирао испитивање, објавио је да је реч о „изузетно доброј вести“ када је посреди борба против еболе. У испитивању су коришћени лекови ЗМапп, ремдесивир, мАб114 и РЕГН-ЕБ3, а показало се да су РЕГН-ЕБ3 и мАб114 делотворнији у лечењу еболе од преостала два. Делују на начин да нападну вирус еболе антитиелима, поништавајући на тај начин његов утицај на ћелије.

Реч је о „првим лековима који су у научно утемељеној студији јасно показали знатно смањење смртности“ међу пацијентима зараженим еболом, рекао је др Ентони Фаучи, директор НИАИД-а. Он додаје да су лекови РЕГН-ЕБ3 и мАб114 развијени коришћењем антитела која потичу од особа које су преживеле еболу.

© AP Photo / Mark NaftalinЕбола у Конгу
Пронађен лек за најсмртоноснију болест данашњице?  - Sputnik Србија
Ебола у Конгу

Од ове болести је у последњих годину дана у Конгу смртно страдало више од 1.800 људи. Последња епидемија еболе на истоку ДР Конга почела је у августу прошле године и највећа је од десет које су погодиле ту земљу од 1976. године, када је вирус први пут откривен, пренео је хрватски портал Експрес.

Али најтежа епидемија ове вирусне болести погодила је својевремено западну Африку, пре свега Гвинеју, Либерију и Сијеру Леоне, које је похарала између 2014. и 2016. године. Тада је у тим државама вирусом заражено укупно 28.616 људи, а умрло их је 11.310.

НИАИД је саопштио и да се лекови ЗМапп и ремдесивир више неће користити у лечењу, а одлична је вест да је стопа преживљавања међу пацијентима с ниским нивоом вируса у крви током примене РЕГН-ЕБ3 износила чак 94 одсто, а при коришћењу лека мАб114 око 89 одсто.

Симптоми

Ебола је тешка и врло често смртоносна вирусна болест, позната и као хеморагијска грозница, а проузрокују је вируси из рода Ebolavirus, породице Filoviridae и реда Mononegavirales. Реч је о групи несегментираних, овијених вируса карактеристичног изгледа. Вирус је име добио према реци Еболи која пролази кроз подручје Јамбуку у Конгу, где је забележена прва епидемија ове болести.

Вирус еболе се преноси директним контактом с крвљу, телесним излучевинама и путем ткива заражених животиња или људи. Након раздобља инкубације, у периоду од два до 21 дана, појављују се рани симптоми болести попут високе температуре, мучнине и интензивних болова у мишићима.

Каснији знакови болести појављују се зависно од тога који су системи органа захваћени вирусом. Тако гастроинтестиналне манифестације укључују мучнину, пролив и повраћање, респираторне недостатак ваздуха и болове у грудима, а неуролошке главобољу уз дезоријентисаност, а у неким случајевима кому.

Између петог и седмог дана болести могу се појавити еритем и осип, након чега неретко следи љуштење коже. Здравствено особље и чланови уже породице који брину за инфициране пацијенте под највећим су ризиком од заразе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала