Украјинска заједница Крима: Пирсова прича бајке

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Уђи у базу фотографијаМеморијални комплекс "Пут препорода народа Крима" на железничкој станици Сирењ на Криму
Меморијални комплекс Пут препорода народа Крима на железничкој станици Сирењ на Криму - Sputnik Србија
Пратите нас
Председница украјинске заједнице на Криму Анастасија Гритчина позвала је сталну представницу Велике Британије у Уједињеним нацијама Карен Пирс да дође на полуострво како би се упознала са ситуацијом, уместо да прича бајке о наводно „страшном“ положају Украјинаца у овом региону.

„То је све као у дивној енглеској бајци ’Алиса са оне стране огледала‘ када један јунак прича бајке. Нека Пирс поведе сву своју ’краљевску свиту‘ и сви заједно дођу на Крим да траже Кримљане који имају само украјинско држављанство“, рекла је Гритчина за Спутњик.

Она је истакла да је, према указу председника Русије Владимира Путина о поједностављеном добијању држављанства, на Криму ситуација потпуно супротна — украјинска заједница Крима помаже при добијању руског држављанства, а сваког дана има све више људи који желе да га добију.

„Стиче се утисак да сама Пирсова жели да добије руско држављанство, само не зна како да га затражи. Нека се обрати ’Украјинској заједници‘. Можда бисмо јој помогли“, рекла је Гритчина.

Пирсова је, говорећи на састанку Савета безбедности УН о проблемима међународног хуманитарног права, изјавила да су становници Крима са украјинским држављанством, наводно, у „ужасном“ положају и да им је „ускраћен приступ основним услугама, јер нису променили држављанство“.

Крим је постао део Русије у марту 2014. године након референдума одржаног након државног преврата у Кијеву. За уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто становника Севастопоља. Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом. Према речима председника Русије Владимира Путина — питање Крима је „коначно затворено“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала