Из Болтона говори страх од руских хиперсоничних ракета

© AP Photo / Yohei Kanasashi/Kyodo NewsМајкл Болтон
Мајкл Болтон - Sputnik Србија
Пратите нас
Саветник америчког председника за националну безбедност Џон Болтон оптужио је Русију за крађу технологија потребних за стварање хиперсоничног оружја, упркос томе што су САД више пута наглашавале да на том пољу заостају за Русијом, која већ поседује хиперсонично оружје какво тренутно нема ниједна друга земља на свету.

Руски војни експерти категорично одбацују Болтонове оптужбе, називајући их неоснованим, и постављају реторичко питање: зашто Америка, ако већ има те технологије, до данас није створила хиперсоничне пројектиле, а Русија их има?

Ракете „Кинџал“, које могу да развију хиперсоничну брзину и погоде циљеве како на копну тако и на мору, већ су у арсеналу руске армије, а Русија је започела и серијску производњу стратешког система „Авангард“, са хиперсоничном крстарећом бојевом главом која маневрише током лета.

Поред тога, Русија тренутно тестира и најновију хиперзвучну крстарећу ракету „Циркон“, која је у стању да развије брзину од чак 9.500 километара на час. „Циркон“ би требало да се појави у арсеналу руске морнарице у блиској будућности, а западни медији оцењују да управо зато хиперзвучно оружје и представља највећи изазов у мандату америчког председника Доналда Трампа.

Подсетимо, у интервјуу радио-станици „Глас Америке“, Болтон је, коментаришући експлозију на војном полигону у руској Архангелској области у којој је погинуло петоро људи, рекао да тај инцидент сведочи да — иако је њена економија на нивоу холандске — Русија троши доста средстава на одбрану. Не само на модернизацију свог нуклеарног арсенала, него и на стварање хиперсоничних ракета, чије су технологије већим делом украдене од САД.

По Болтоновој верзији, хиперсонични потенцијал, као и могућност да га стекну друге земље, остаје реални проблем САД и њихових савезника.

Руски војни експерт Андреј Кошкин каже да није изненађен Болтоновим оптужбама, с обзиром на то да чак и Трамп свог помоћника за националну безбедност карактерише као веома агресивног јастреба у спољној политици.

„А овај јастреб има једну манију — да прогони Русију и неправедно је криви за све грехе. Данас он доноси суд о развоју наше економије, нашег оружја, иако је потпуно јасно да САД тренутно заостају у развоју хиперсоничног оружја и посебно хиперсоничних ракета. А да би понизио Русију, он неосновано говори о томе да ми крадемо технологије из САД. Мислим да такве неутемељене и увредљиве изјаве тако високог званичника из Вашингтона не стварају лепу слику о Трамповом тиму“, каже Кошкин.

Експерти кажу да такве изјаве само потврђују да је Русија заиста испред САД у области хиперзвука, као и у погледу средстава за достављање нуклеарних бомби до циља, а да су Болтонове изјаве још један пример антируске реторике високих америчких званичника.

Руски војни експерти такође наводе да су основни елементи технологије потребне за кретање на хиперсоничним брзинама разрађени још у совјетско доба. Тада су направљени заштитни термоматеријали за свемирски брод за вишекратну употребу „Буран“, који је улазио у атмосферу хиперсоничном брзином. Осим тога, савремене интерконтиненталне балистичке ракете које се користе у Русији опремљене су и бојевим главама које улазе у атмосферу хиперсоничним брзинама.

Војни експерт, пуковник у пензији Александар Жилин, сматра да Болтонове изјаве служе као прикривање чињенице да се америчка војска тренутно налази у фази дубоке модернизације, с обзиром на то да је појавом Трампа усвојен програм пренаоружавања војске.

„Они су започели пренаоружавање војске и раде такве ствари да би одвратили пажњу од оружја које ће заменити њихово старо. Штавише, у условима информационог рата потребни су изговори за напад. Али, будимо искрени, о каквим тајнама данас можемо говорити, ако се 90 одсто посла обавља на рачунару, на универзалним програмима?! Погледајте авионе у различитим земљама, сви су слични. Зашто? Јер су направљени уз помоћ истог софтвера“, каже Жилин.

Амерички медији тврде да САД тренутно не располажу никаквом одбраном од хиперсоничног оружја које паралелно развијају Русија и Кина, а упркос огромним средствима које Пентагон издваја у те сврхе, први системи одбране од таквих ракета у арсеналу америчке војске могли би да се појаве тек средином 2020. године.

Жилин, међутим, објашњава да су руска и америчка армија дијаметрално различите, те да имају и потпуно различите задатке.

„Отворени део војне доктрине САД говори о томе да америчка војска није намењена за одбрану Америке, већ за вођење ратова ван њених граница. То је чисто интервенционистичка армија. А Русија ставља акценат на одбрамбено оружје. Наша нуклеарна тријада делује као фактор одвраћања, а све остало је одбрана“, истиче Жилин.

Иако је Русија престигла конкуренцију у стварању савременог хиперсоничног оружја, експерт сматра да данас не постоји убедљиви лидер у тој сфери.

„Јер ако је нека идеја постала стратешки профитабилна — на њој раде све велике земље. Сви су једнаки и равноправни. Кина са својим моћним потенцијалом неће заостајати за Русијом и САД. Па чак и ако је једна од земаља данас лидер, то није задуго, јер је тешко учврстити своје позиције у тако снажној и упорној трци“, закључио је Жилин.

Руски председник Владимир Путин је раније рекао да поседовање таквог оружја, без сумње, даје озбиљну предност у сфери оружане борбе. Његова моћ, потенцијал, тврде војни стручњаци, могу бити огромни, а брзина га чини нерањивим када се ради о постојећим системима ПРО и ПВО, јер пресретачке ракете, просто речено, не могу да га стигну.

Путин је навео и да је поседовање овог оружја веома важно, јер је оно „идеално“ и практично неуништиво. Њега желе све западне земље.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала