Гибралтар: Ирански танкер ослобођен у складу са законом ЕУ

© REUTERS / JON NAZCAИрански танкер „Грејс “ заплењен у Гибралтару
Ирански танкер „Грејс “ заплењен у Гибралтару - Sputnik Србија
Пратите нас
Амбасадор Ирана у Великој Британији Хамид Бајдинеџад потврдио је да је ослобођен ирански нафтни танкер „Грејс 1“, који је пре више од месец дана задржан на Гибралтару.

Одлука о ослобађању иранског танкера „Грејс 1“ донета је у складу са Законом о санкцијама Европске уније, саопштиле су гибралтарске власти.

У саопштењу је наведено да су гибралтарске власти добиле од Ирана писане гаранције да ће даље коришћење танкера бити у складу са санкцијама ЕУ, уколико он буде ослобођен.

„На тај начин ’Грејс 1‘ је ослобођен у складу са Законом о санкцијама, на основу данашње потврде председника Врховног суда Гибралтара“, пише у саопштењу.

Наведено је, такође, да се тиме „режим председника Сирије Башара ел Асада лишава драгоцене сирове нафте у вредности већој од 140 милиона долара“.

Раније је ирански амбасадор у Великој Британији Хамид Бајинеџад потврдио да је „одлуком гибралтарских власти, након потврде суда, незаконито задржани танкер с иранском нафтом ослобођен“.

Власти британског Гибралтара су 4. јула задржале ирански танкер „Грејс 1“, под сумњом да је супротно санкцијама ЕУ против Сирије превозио нафту у ту државу.

У оквиру истраге полиција је ухапсила капетана танкера, старијег помоћника и још двојицу чланова посаде. Према наводима локалних медија, 15. августа су капетан и тројица чланова посаде ослобођени.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала