Ексклузивно — Дачић за Спутњик: Годинама певам „Иванова корита” по Србији

© Tanjug / MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ OGNJEN STEVANOVICМинистар спољних послова Србије Ивица Дачић
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић - Sputnik Србија
Пратите нас
Одлука црногорског министра културе Александра Богдановића да због хуманитарног концерта у Херцег Новом поднесе кривичну пријаву против певача Влада Георгиева и Митрополије црногорско-приморске и даље изазива бурне реакције и српске и црногорске јавности. Спутњик ексклузивно преноси реакцију министра спољних послова Србије Ивице Дачића.

Министар Дачић, који је и сам познат по томе што радо запева, упоредио је „случај“ песме „Тамо далеко“ са једном црногорском песмом, иначе веома популарном у Србији.

„Певам ’Корита Иванова‘ годинама по Србији и нико ми не забрањује“, рекао је за Спутњик Ивица Дачић.

Подсетимо, проблеми су почели након концерта на Канли кули у Херцег Новом под називом „За наше Косово и Метохију“, на којем је Владо Георгиев отпевао песму „Тамо далеко“. Пријава је поднета због, како се наводи, кршења низа законских одредби, истицања симбола других држава, скрнављења државне химне и готово незаобилазних политичких и националистичких порука.

Уследиле су оштре реакције црногорске власти које су кулминирале кривичном пријавом против певача, али и организатора концерта и Митрополије црногорско-приморске. Чак је отказан и наступ Георгиева у оквиру „Бедем феста“ у Никшићу.

Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије оценио је да је кривична пријава министра културе Александра Богдановића због хуманитарног концерта у Херцег Новом — сведочанство неразумља једног човека, али и оних који су га поставили на то место.

На скандалозну одлуку власти из Подгорице реаговао је и Владо Георгиев.

„Оптужују Србе за своје порекло и лозу. Никад нисам чуо да се било ко побунио кад се на фештама у Боки развије хрватска застава. Мени то никад није засметало. Ко год да је ’Тамо далеко‘ повезао са мржњом, треба да пропадне у земљу од стида, а одатле затим да потражи озбиљну лекарску помоћ. Ја сам рођени Новљанин и Црну Гору волим као једно од моја два ока у глави. Господо, престаните да вређате. Зауставите се кад осетите да ће имало мржње изаћи из вас“, рекао је Георгиев.

Аналитичар Бошко Вукићевић за Спутњик је раније рекао да је прва ствар која у кривичним пријавама Министарства културе пада у очи сада већ традиционално одсуство објективног деловања. Он сматра да се без дилеме може закључити да се Министарство културе Црне Горе данас искључиво претворило у „Министарство за обрачун са српском културом у Црној Гори“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала