Гибралтарске власти: Иран потврдио да је танкер „Грејс 1“ пловио ка Сирији

© REUTERS / JON NAZCAИрански танкер „Грејс 1“ заплењен у Гибралтару
Ирански танкер „Грејс 1“ заплењен у Гибралтару - Sputnik Србија
Пратите нас
Писана сведочанства, која су раније дале власти Ирана, јасно указују на то да је нафтни танкер „Грејс 1“, који су задржале гибралтарске власти, намеравао да плови ка Сирији, рекао је новинарима портпарол Владе Гибралтара.

Телевизија „Ел Арабија“ пренела је 16. августа, позивајући се на изјаву представника Министарства иностраних послова Ирана Абаса Мусавија, да иранске власти нису дале гаранције Гибралтару да танкер „Грејс 1“ неће кренути у Сирију у случају да буде ослобођен.

Иранске власти, такође, тврде да Сирија није била одредиште тог танкера.

Портпарол Владе Гибралтара је рекао да је у писаном документу који је Иран раније упутио гибралтарским властима јасно указано да се званични Техеран обавезује да неће слати танкере у Сирију противно законодавству ЕУ о санкцијама.

„Писана позиција, изложена у вербалним нотама, говори сама за себе и потврђује да је Исламска Република Иран преузела ту обавезу. Докази на палуби танкера ’Грејс 1‘ и јасне напомене у правном документу који је објављен јуче, показују да је танкер био усмерен према Сирији. Докази су очигледни и чињенице говоре гласније него себичне политичке изјаве које чујемо данас“, изјавио је представник Владе Гибралтара.

Власти британског Гибралтара задржале су 4. јула ирански танкер „Грејс 1“, под сумњом да је нарушио санкције ЕУ против Сирије. У оквиру истраге полиција је ухапсила капетана, старијег помоћника и двојицу чланова посаде. Амбасадор Ирана у Лондону Хамид Бајдинеџад саопштио је 15. септембра да је танкер ослобођен.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала