Русија подржава идеју самита у „нормандијском формату“

© AP Photo / Michael SohnМинистри спољних послова Украјине, Француске, Немачке и Русије, Павло Климкин, Жан-Ив ле Дријан, Хајко Мас и Сергеј Лавров, пре почетка министарског састанка у нормандијском формату у Берлину
Министри спољних послова Украјине, Француске, Немачке и Русије, Павло Климкин, Жан-Ив ле Дријан, Хајко Мас и Сергеј Лавров, пре почетка министарског састанка у нормандијском формату у Берлину - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија у целини подржава идеју о одржавању самита у нормандијском формату, с тим што он мора бити пажљиво припремљен и донети резултате, рекао је помоћник руског председника Јуриј Ушаков новинарима.

„Французи су у више наврата предлагали да се ускоро одржи самит у нормандијском формату, узимајући у обзир и промену руководства у Украјини. Ми ту идеју у принципу подржавамо, али сматрамо да ако се самит одржава, мора бити пажљиво припремљен, да би било јасно да ћемо на њему доћи до важних политичких резултата“, рекао је Ушаков и додао да Русија не жели да учествује на скупу који се одржава реда ради.

Према речима Ушакова, председници Русије и Француске, Владимир Путин и Емануел Макрон, разговараће 19. августа у француском Бергансону о ситуацији у Украјини и могућностима решавања сукоба у Донбасу, укључујући и преговоре у „нормандијском формату“ (Русија, Француска, Немачка, Украјина).

Ушаков је додао да ће у Москви 9. септембра бити одржана седница Савета за сарадњу у вези с питањима безбедности, на којој ће учествовати шефови дипломатије и војни министри Русије и Француске.

Путин и Макрон о међународним проблемима и руско-европској сарадњи

Током сусрета Путина и Макрона биће речи и о међународним проблемима, заштити европске безбедности и даљој сарадњи Русије и Европске уније.

„Биће разматрана међународна проблематика, питања заштите безбедности у Европи, с обзиром на улогу коју Русија и Француска традиционално играју на европској политичкој сцени, као и на то да су наше две земље сталне чланице Савета безбедности Уједињених нација. Интересантно је питање даљег развијања сарадње Русије с Европском унијом, јер председник намерава да ту тему покрене имајући у виду нови састав европских руководећих органа“, рекао је Ушаков.

Он је подсетио да је Русија изразила спремност да обнови политички дијалог и да жели поново да успостави одговарајуће контакте „с руководством Европске комисије и других органа ЕУ“.

Ушаков је додао да ће, с обзиром на то да Француска председава Савету Европе, бити размотрена и питања учешћа Русије у програмима те организације.

Састанак двојице лидера биће одржан у званичној летњој резиденцији француских председника на југу Француске, у тврђави Бергансон.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала