За Венером чезнули и пре шест миленијума

Орбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија
Пратите нас
О „Жупској Венери“, епохалном археолошком открићу код Александровца, за коју се процењује да је стара 6.000 година, у емисији „Орбита културе“ разговарамо са археологом Сањом Црнобрњом Красић, која је и ископала ту драгоценост.
За Венером чезнули и пре шест миленијума

Да ли ће, после хуманитарног концерта „За наше Косово и Метохију“ у Херцег Новом и реакција које је изазвао, љубавне баладе бити у опасности да постану „дело које руши државу и уставни поредак“ и шта чинити са тим све присутнијим политичким читањем уметности, за Спутњик говори једна од учесница концерта Ивана Жигон.

На које је све начине и са колико успеха коришћен камен у архитектури и уметности откривају, аутори истоимене изложбе Татјана Каравелић и Зоран Ђајић.

О 70 година једне од најзначајнијих културних установа — Графичком колективу, чију јединствену историју исписује изложба „Отисак времена“, као и монографија која прати ту поставку у Галерији САНУ, разговарамо са историчаркама уметности Ирином Суботић и Љиљаном Ћинкул.

Како се и после пола века рада и даље жуди за открићем нове димензије поетског говора која је и нова димензија разумевања света, откривамо у разговору са Милијом Белићем, једним од наших а светских уметника, чија је ретроспектива отворена ових дана у његовом родном Горњем Милановцу.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала