Црногорско Министарство културе подноси кривичну пријаву због албанске заставе

Албанске заставе у Тузима дочекале Аљбина Куртија.
Албанске заставе у Тузима дочекале Аљбина Куртија. - Sputnik Србија
Пратите нас
Црногорско Министарство културе поднеће пријаву против организатора скупа на Цијевни, током којег је истицана застава Албаније, без националне заставе Црне Горе.

Манифестација је одржана 15. августа, на њој се окупљају углавном житељи Малесије, али и значајан број оних из дијаспоре, а обележило је — вијорење албанске заставе, наступ културно-уметничких друштава и музика, извештава „РТЦГ“, додајући да је био присутан и лидер косовског покрета Самоопредељење Аљбин Курти, преноси РТС.

Из црногорског Министарства поручују да ће реаговати у складу са законом, а поводом истицања симбола друге државе током јавног скупа на обали Цијевне.

„Како је на том скупу био истакнут симбол сусједне државе, без националне заставе Црне Горе, у вези са поменутим случајем поднијећемо пред надлежним органима пријаву против организатора. Истичемо још једном — да манифестације културе не смију да буду параван за било какав национализам, нити за кршење норми које су јасно дефинисане позитивно правним прописима Црне Горе“, наводи се у саопштењу.

Мултиконфесионални и међуетнички склад, како се наглашава, једно је од темељних богатстава црногорског друштва.

“Уважавајући права свих грађана Црне Горе да његују свој културни и национални идентитет, овим путем још једном указујемо на нужност поштовања важећих законских одредби, како би у будућности сличне реакције биле избјегнуте. Закони Црне Горе морају бити једнаки за све њене грађане“, закључују у црногорском Министарству културе.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала