Нуклеарни рат између Русије и Америке довешће до деценијске зиме

CC0 / pixabay / Нуклеарни рат
Нуклеарни рат - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Британски лист „Дејли мејл“ објавио је да су амерички научници са Ратгерског универзитета, Националног центра за атмосферска истраживања и Колорадског универзитета у Булдеру извршили моделирање правог нуклеарног рата између Русије и САД.

„Дејли мејл“ преноси да су истраживачи у свом научном раду користили нови модел, који се одликује већом резолуцијом и повећаном границом покривености, до 140 километара.

Истраживање показује да би пожари изазвани употребом нуклеарног оружја избацили у атмосферу 147 милиона тона чађи која би, након што би се за неколико недеља раширила по земљиној лопти — заклонила сунчеву светлост.

Експерти прогнозирају да би било потребно седам година да ова завеса од чађи приметно спадне, а да би биле потребне још три године, након ових седам, па да светлост буде у могућности да се врати у нормално стање и да опет допире до површине земље.

Завеса од чађи на небу, према проценама америчких научника, довешће до пада површинске температуре ваздуха за више од 8 степени Целзијуса. Информације које се налазе у графикону истраживања показују да ће температурне аномалије трајати око 4 године, док ће за потпуни повратак показатеља на предратни ниво бити потребна једна деценија.

Осим тога, у истраживању се наводи да ће атмосферски ефекти довести до колапса монсуна и варијабилности циклуса „Ел Нињо“ (колебања температуре слоја воде у екваторијалном делу Тихог океана, које приметно утичу на климу).

Нови модел у целини понавља резултате ранијих истраживања, али показује да облак чађи нестаје брже него у старом моделу НАСА. Степен реакције климе при томе остаје сличан.

Повећана резолуција модела омогућава да се прогнозира јачи пад температуре и нове падавине на планету током првих година након нуклеарног напада.

По мишљењу истраживања — у првим годинама након рата ће се повећати северни поларни вртлог, што ће довести и до повећања температуре на Арктику и у северном делу Европи.

Добијени подаци потврђују прогнозу мање комплексних модела, који су коришћени осамдесетих година прошлог века.

„Модели показују да ће након великог нуклеарног рата између САД и Русије настати нуклеарна зима“, наводе истраживачи.

Нуклеарни напад великих размера био би самоубиство за земљу која одлучи да изведе такав напад“, указује научник, нагласивши да би коришћење нуклеарног оружја САД и Русије имало катастрофалне последице за цео свет.

„Наравно — треба смањити нуклеарни арсенал и, по могућности — разоружати све државе које поседују нуклеарно оружје“, закључили су научници.

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала