После Британије и Америка напушта косовску агенцију

© Sputnik / Дејан СимићЗаставе Америке и Косова
Заставе Америке и Косова - Sputnik Србија
Пратите нас
Амбасада САД је, попут Британаца, повукла свог представника из агенције за поређење и верификацију имовине, која функционише у оквиру привремених институција у Приштини.

Одлука је донета након што је, пре неколико месеци, у одбор те агенције изабран Насер Шаља, бивши командант терористичке ОВК, којег представници дипломатских мисија у Приштини сматрају неквалификованим, пише приштинска „Газета експрес“.

Филип Коснет, амерички амбасадор у Приштини, саопштио је да је поднео оставку на чланство у одбору ове агенције и образложио је своје напуштање подсетивши на став изнет на дан када је Шаља изабран.

„САД су поднеле оставку у Одбору косовске Агенције за поређење и верификацију имовине, као што је то учинила Велика Британија раније. Нећемо наставити да учествујемо, јер руководство тог одбора служи личнијим и политичким интересима, више него људима. Избор неквалификованих особа на владиним позицијама штети имиџу Косова и губи поверење народа“, написао је Коснет на свом профилу на Твитеру.

Раније је амбасадор захтевао да се неквалификовани и они који заузму позиције кроз непотизам и клијентелизам — уклоне из (привремених) приштинских институција.

„Коснет“ је и пре неколико месеци јавно затражио да Шаља поднесе оставку на ту функцију, али парламент привремених институција у Приштини ипак није верификовао његов избор.

Претходно је британски амбасадор Рури Оконел изашао из одбора из истих разлога, оценивши тада — да је именовање Шаље кршење Меморандума о разумевању, које су потписали та амбасада и парламент привремених институција у Приштини.

Он је поздравио одлуку амбасаде САД, која је следила његов пример и повукла се из ове агенције, пренело је „Косово онлајн“ писање приштинске штампе.

Он је рекао да ће непотизам и корупција уништити Косово, те да „косовски пријатељи“ губе стрпљење.

Огласио се и немачки амбасадор Кристијан Хелд, који је на свом профилу на Твитеру навео — да се на јавне позиције на Косову гледа као на „награду“.

Оценио је и да страни амбасадори не могу да буду третирани као „завесе за прозоре“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала