Британија се спрема да пружи отпор Русији у Африци

© REUTERS / Emmanuel BraunНигеријски војници држе заставу Боко Харама коју су запленили у недавно обновљеном граду Дамасаку, Нигерија, 18. марта 2015.
Нигеријски војници држе заставу Боко Харама коју су запленили у недавно обновљеном граду Дамасаку, Нигерија, 18. марта 2015.  - Sputnik Србија
Пратите нас
Начелник Генералштаба Велике Британије генерал Николас Картер сматра да Русија покушава да укључи низ афричких држава у своју сферу утицаја.

„Русија покушава да окрене неке делове Африке на своју страну“, рекао је Картер у интервјуу за „Сандеј тајмс“.

Према његовим речима, Британија треба да покуша да војном помоћи земљама у развоју и учешћем у стабилизацији прилика на њиховој територији допринесе да се оне „више оријентишу ка Западу“. Према његовим речима, сада се разматра могућност слања британских војних стручњака у Нигерију, како би помогли властима у борби против „Боко харама“.

Генерал је изјавио да планира да службу у британској војсци учини привлачнијом за експерте из области сајбер-безбедности, као и да за цивилне стручњаке у тој области отвори могућности за ширу сарадњу са војском, користећи искуство америчке војске. Он је саопштио да постоје планови да се на Јамајци оснује војна академија по моделу Сандхерста, где би се могли обучавати кадети из држава Карипског басена.

Раније су се челни људи Пентагона пожалили на повећање утицаја Русије и Кине у Африци, развојем сарадње у различитим сферама.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала