Појавила се непозната болест плућа повезана с електронским цигаретама

CC0 / пиксабеј / Електронска цигарета
Електронска цигарета - Sputnik Србија
Пратите нас
Популарност електронских цигарета расте, упркос томе што и Светска здравствена организација упозорава да су истраживања још увек непотпуна...

У САД се истражује стотинак мистериозних болести плућа и њихова могућа повезаност са употребом е-цигарета. Велики број оболелих, тинејџера и младих, хоспитализован је, неки о њих су и на интензивној нези и апаратима за дисање. Америчке здравствене службе потврдиле су 31 случај, а неколико десетина се још истражује. Засад није познато хоће ли се пацијенти у потпуности опоравити.

Болнице су добиле смернице да обрате посебну пажњу на ту тешку и потенцијално опасну повреду плућа, чији симптоми укључују отежано дисање, мањак даха и бол у прсима. Неки су пацијенти у болницу примљени и са температуром, кашљем, повраћањем и дијарејом, преноси хрватски „Експрес“.

Центар за контролу болести (ЦДЦ) ради на откривању узрока ових случајева који су потврђени у Калифорнији, Илиноису, Индијани, Минесоти и Висконсину и како кажу „повезани су са е-цигаретама“.

Засад нема доказа да ово стање узрокује нека заразна болест, а иако су неки случајеви јако слични, још се не зна да ли су повезани са уређајем или оним што се кроз њега удише. Најчешће се користи „џул“, а пацијенти су им рекли да су у уређајима користили различите састојке, укључујући дуван, производе на бази марихуане и неке домаће састојке, пише „Вашингтон пост“.

ЦДЦ издаје упозорење на државном нивоу, за болнице и клинике.

Популарност електронских цигарета последњих година јако је порасла, упркос чињеници да и Светска здравствена организација упозорава да су истраживања још увек недоследна и да је прерано за доношење закључка о њиховој штетности. У САД се употреба оваквих цигарета раширила међу тинејџерима.

Председник америчког Удружења вејпера Грегори Конели каже да их месечно користи 10 милиона људи без икаквих проблема.

„Мислим да је вероватније да су те ствари које остављају последице на плућа заправо аматерски направљени састојци који се могу набавити на улици и садрже ТХЦ или неке илегалне дроге, а не никотин“, рекао је он.

Али здравствени стручњаци нису сигурни да је о томе реч.

„Не можемо никако да докажемо да ли је овој уређај безбедан, немамо примере из историје“, рекла је Емили Чапман из удружења Дечја Минесота, које је лечило четворо тинејџера старости од 16 до 18 година.

Последњих месеци, тинејџери су већином долазили са симптомима који упућују на бактеријску упалу плућа, кашаљ, недостатак даха, температуру. Међутим, њихово стање се погоршавало, упркос лечењима са антибиотицима и кисеоником. Неки су морали бити стављени и на уређаје за дисање.

Затим су доктори то стање повезали са употребом е-цигарета па су их, између осталог, почели лечити и са стероидима. Стање им се поправило, али се још не зна хоће ли имати трајне последице.

Е-цигарета је здрава алтернатива пушењу. Тврди се да је здравија због тога што не садржи у себи више од 4.000 хемијских састојака као класична цигарета. Садржи само течност с никотином, а дим који ослобађа је водена пара обогаћена никотином. Милиони људи широм света је користе, међу њима више до 3,6 милиона америчких тинејџера.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала