Метропола која дели Сибир на источни и западни (фото)

Пратите насTelegramOdyssey
Краснојарск — град у самом центру Русије и престоница Краснојарског краја. Познат је, пре свега, по прелепој и моћној реци Јенисеј, која дели град на две обале — леву и десну, а такође, географски дели Сибир на западни и источни.

Од Москве га дели више од четири хиљаде километара и скоро пет часова лета авионом. Транссибирском железницом се из престонице Русије до овог града може стићи за нешто више од 60 часова.

Град је подигнут 1628. године, између река Јенисеј и Качи, и то захваљујући изградњи одбрамбене тврђаве, која је штитила град Јенисејск од напада номада. Данас је то велики индустријски, научни и културни центар Русије. Са више од милион становника, Краснојарск је и један од највећих градова Русије.

© Sputnik / Оливера ИкодиновићНа узвишици изнад града – Караулноj гори налази се jeдан од најпознатијих симбола Краснојарска – капела Параскеве Пјатнице, покровитељке града. Управо та капела се налази и на новчаници од 10 рубаља.
Метропола која дели Сибир на два дела – Краснојарск - Sputnik Србија
1/9
На узвишици изнад града – Караулноj гори налази се jeдан од најпознатијих симбола Краснојарска – капела Параскеве Пјатнице, покровитељке града. Управо та капела се налази и на новчаници од 10 рубаља.
© Sputnik / Оливера ИкодиновићСа Караулне горе открива се прелеп поглед на град. Сваког дана, тачно у подне, са овог места се испаљује плутон у знак сећања на Козаке који су штитили град од нападача.
Метропола која дели Сибир на два дела – Краснојарск - Sputnik Србија
2/9
Са Караулне горе открива се прелеп поглед на град. Сваког дана, тачно у подне, са овог места се испаљује плутон у знак сећања на Козаке који су штитили град од нападача.
© Sputnik / Оливера ИкодиновићДух старог Краснојарска се најбоље може осетити у Дом-музеју Василија Сурикова, прадеде чувеног руског режисера Никите Михалкова. То je козачко домаћинство из 19. и с почетка 20. века, са породичном кућом, помоћним зградама и незаобилазном руском бањом.
Метропола која дели Сибир на два дела – Краснојарск - Sputnik Србија
3/9
Дух старог Краснојарска се најбоље може осетити у Дом-музеју Василија Сурикова, прадеде чувеног руског режисера Никите Михалкова. То je козачко домаћинство из 19. и с почетка 20. века, са породичном кућом, помоћним зградама и незаобилазном руском бањом.
© Sputnik / Оливера ИкодиновићКраснојарск има и музеј на води – Пароброд Светог Николе. У Краснојарск је овим паробродом стигао будући последњи руски цар Николај Други приликом свог пропутовања из Јапана 1891. године, док се вођа Октобарске револуције Владимир Лењин нашао на овом броду априла 1897, након што је ухапшен за подстицање побуне и протеран у Сибир на три године.
Метропола која дели Сибир на два дела – Краснојарск - Sputnik Србија
4/9
Краснојарск има и музеј на води – Пароброд Светог Николе. У Краснојарск је овим паробродом стигао будући последњи руски цар Николај Други приликом свог пропутовања из Јапана 1891. године, док се вођа Октобарске револуције Владимир Лењин нашао на овом броду априла 1897, након што је ухапшен за подстицање побуне и протеран у Сибир на три године.
© Sputnik / Оливера ИкодиновићМеђу симболима града je Комунални мост, који се налази на новчаници од 10 рубаља. Овај мост, отворен за саобраћај 1961. године, постао је украс града и прославио се у свету као величанствени примерак тзв. касног стаљиновог ампира.
Метропола која дели Сибир на два дела – Краснојарск - Sputnik Србија
5/9
Међу симболима града je Комунални мост, који се налази на новчаници од 10 рубаља. Овај мост, отворен за саобраћај 1961. године, постао је украс града и прославио се у свету као величанствени примерак тзв. касног стаљиновог ампира.
© Sputnik / Оливера ИкодиновићКраснојарск називају „градом мостова“, али и „градом фонтана“. У граду се налази више од 150 фонтана, а главна међу њима је каскадна фонтана „Реке Сибира“ у центру града, која представља реку Јенисеј и и још седам мањих река које протичу кроз Краснојарски крај.
Метропола која дели Сибир на два дела – Краснојарск - Sputnik Србија
6/9
Краснојарск називају „градом мостова“, али и „градом фонтана“. У граду се налази више од 150 фонтана, а главна међу њима је каскадна фонтана „Реке Сибира“ у центру града, која представља реку Јенисеј и и још седам мањих река које протичу кроз Краснојарски крај.
© Sputnik / Оливера ИкодиновићУ центру града налази се и сат-кула Биг бен, налик оној у Лондону. Краснојарск је други град у Русији, после Москве, у коме се појавио прави торањ са сатом.
Метропола која дели Сибир на два дела – Краснојарск - Sputnik Србија
7/9
У центру града налази се и сат-кула Биг бен, налик оној у Лондону. Краснојарск је други град у Русији, после Москве, у коме се појавио прави торањ са сатом.
© Sputnik / Оливера ИкодиновићМоржевање, односно традиција урањања или купања у леденим рекама у Русији постоји већ вековима, а у сибирски град Краснојарск је рекордер у свету по броју моржева – има их више од 500.
Метропола која дели Сибир на два дела – Краснојарск - Sputnik Србија
8/9
Моржевање, односно традиција урањања или купања у леденим рекама у Русији постоји већ вековима, а у сибирски град Краснојарск је рекордер у свету по броју моржева – има их више од 500.
© Sputnik / Оливера ИкодиновићУлицама Краснојарска просто треба прошетати да би се осетио дух града. У сваком кутку се може пронаћи нешто занимљиво. Или, просто се треба спустити на обалу и уживати у погледу на Јенисеј.
Метропола која дели Сибир на два дела – Краснојарск - Sputnik Србија
9/9
Улицама Краснојарска просто треба прошетати да би се осетио дух града. У сваком кутку се може пронаћи нешто занимљиво. Или, просто се треба спустити на обалу и уживати у погледу на Јенисеј.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала