Научници открили нови начин за предвиђање земљотреса

CC BY-SA 2.0 / Ken Lund / Сеизмограф
Сеизмограф - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Руски и амерички научници заједно су развили аутоматизовани систем за праћење показатеља земљотреса уз помоћ сателитских снимака, рекао је истраживач са Института за свемирска истраживања Сергеј Пулинец.

„Развијена је аутоматизована технологија за идентификацију неправилности са снимака метеоролошких свемирских летелица. Међутим, за анализу података неопходна је посебна служба, која не постоји ни у једној земљи на свету“, саопштио је научник.

Према његовим речима, необичне промене у јоносфери изнад територија у којима су се касније догодили земљотреси први су приметили совјетски научници, који су анализирали податке са сателита „Интеркосмос 19“ осамдесетих година.

„Такве промене су се јављале неколико дана пре земљотреса. У зависности од доба дана и других геофизичких услова, могу се приметити како позитивне (повећање концентрације електрона) тако и негативне промене. Развијене су технологије за аутоматско препознавање таквих промена у јоносфери, које се јављају пре земљотреса“, објаснио је Пулинец.

Научници су након тога забележили топлотне неправилности у областима сеизмичке активности, а то се може открити и на сателитским снимцима.

Неправилности су се јављале на разним висинама — од површине земље до горње ивице облака.

Као резултат тога, руски и амерички научници заједнички су развили физички модел показатеља земљотреса, као и методе за њихово откривање са сателитских снимака, закључио је научник.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала