Пентагон открио тип ракете коју је тестирао

CC0 / Kenneth Moll / Flickr / Лансирање ракете „томахавк“ са америчке ракетне крстарице „Кејп Сент Џорџ“
Лансирање ракете „томахавк“ са америчке ракетне крстарице „Кејп Сент Џорџ“ - Sputnik Србија
Пратите нас
Крстарећа ракета коју су Сједињене Америчке Државе тестирале у недељу била је варијанта ракете „томахавк“, изјавио је за Спутњик портпарол Пентагона.

„Ракета је била варијанта крстареће ракете ’томахавк‘“, рекао је портпарол Министарства одбране САД, потпуковник Роберт Карвер.

Пентагон је раније саопштио да је тестирао конвенционалну крстарећу ракету копненог базирања која је раније била забрањена Споразумом о ликвидацији ракета средњег и кратког. Ракета је успешно погодила циљ након више од 500 километара лета.

Раније је америчка војска користила копнене верзије ракета „томахавк“, под кодним називом „грифон“, које су лансиране из мобилних система. Према Споразуму о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, који су СССР и САД потписали 1987. године, те ракете требало је да буду уништене.

Споразума о ликвидацији ракета престао је да важи 2. августа. Споразумом су биле забрањене ракете домета од 500 до 5.500 километара.

Почетком ове године Вашингтон је саопштио да иступа из тог споразума, оптуживши Русију да га нарушава. Москва је одбацила све оптужбе, а почетком јула председник Русије Владимир Путин потписао је Закон о обустављању Споразума.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала