Ако Бошњаци не одустану од НАТО-а, Српска има снажан одговор

© Sputnik / Александар МилачићТабла на уласку у БиХ
Табла на уласку у БиХ - Sputnik Србија
Пратите нас
Редовна и ванредна седница Председништва БиХ, заказане за данас у Сарајеву, отказане су после кратких консултација чланова Председништва Милорада Додика, Бакира Изетбеговића и Жељка Комшића. Политичка криза у БиХ се сада заоштрава.

Председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић је изјавио да је Годишњи национални план за НАТО (АНП), који је требало да буде усвојен, скинут са дневног реда редовне седнице Председништва, због чега је одлучено и да друга седница, на којој је требало да буде изабран председник Савета министара, буде отказана.

Комшић је додао да је тај договор лако постигнут и да није било тензије међу члановима Председништва, као и да је то заједнички став сва три члана.

Ни НАТО, ни мандатар

Шта то тачно значи, за Спутњик објашњава политиколог Анђелко Козомора.

„То што се десило било је и очекивано и сви учесници састанка су овакав епилог између редова и најавили, јер у овом тренутку такав исход је једино решење“, коментарише Козомора.

Он подсећа да су у понедељак Комшића посетили амбасадори Велике Британије и САД и вероватно му наредили да нема говора о мандатару, ако Додик не прихвати Годишњи национални план за НАТО — АНП.

„Дакле, они се и даље понашају као диктатори и окупатори БиХ и немогуће је да функционише земља у којој ће амбасадори великих сила да спроводе своје хирове. После састанка са амбасадорима, већ је било јасно да неће бити договора, јер је Додик рекао да неће прихватити АНП, ма колико он био модификован“, подсећа наш саговорник.

Козомора објашњава да је највећи проблем АНП то што он подразумева моментално отварање процеса МАП-а, који значи да се једном ногом улази у НАТО.

„Замка је, дакле, направљена много раније и на 165 страна тог годишњег плана, за који се не зна ни ко га је писао, тражи се оно што је најгоре за РС — реформа полиције, Цивилне заштите, образовања… Дакле, присвајање још надлежности, поред оних 83, које су већ одузете од РС, и пренете на БиХ“, објашњава Козомора.

Само два излаза

После отказивања седница у Сарајеву, наш саговорник каже да сада постоје само два пута.

„Први, мање вероватан, јесте да Бошњаци попусте у неком наредном периоду и да прихвате формирање Савета министара, без усвајања АНП-а. И други, који је извеснији, да БиХ потоне у најдубљу кризу од завршетка рата до данас. То подразумева да се деси нешто од онога што је Додик већ најавио, а то је да Народна скупштина РС, на његов захтев, усвоји одређена акта, која би значила да се неке од надлежности које је одузео високи представник, враћају РС“, објашњава Козомора.

Према његовој процени, то би довело до политичких сукоба у БиХ и до интервенције међународне заједнице. Додик је, подсећа Козомора, најавио да свесно иде у тај ризик и да се неће повући.

Српски члан Председништва БиХ је објаснио да је гласао да се АНП скине са дневног реда, с обзиром да је видео да су и друга два члана сагласна да се то уради.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала