Албански функционери сложни: Створили смо независну Црну Гору, сада ћемо истицати наше заставе!

© Sputnik / Дејан СимићАлбанске заставе у Косовској Митровици
Албанске заставе у Косовској Митровици - Sputnik Србија
Пратите нас
Мехмед Зенка, министар за људска и мањинска права и председник партије Демократска унија Албанаца, заузео је став партије Албански форум, која је пре два дана запретила — да ће се албанска застава вијорити Црном Гором и да Албанце због тога нико неће смети да кажњава.

Он је затим нагласио — да је његов народ „био за независну Црну Гору“ и да, стога, Албанци сада — „имају право да истичу своје симболе“.

„Албанци су се декларисали за државу Црну Гору и не знам шта би требало још да ураде“, изјавио је Зенка за „Антену М“ и додао — да не види ништа спорно у слављу на Цијевни.

Генци Ниманбегу, потпредседник Скупштине Црне Горе и лидер партије Форца, на исто питање је поновио сличан став, који је изнео у јавност 18. августа, објаснивши — да је на слављу коришћена застава албанског народа и да ће они наставити да истичу само њу, пренео је портал „Ин4с“.

„То је наша албанска застава и ми имамо право да је употребљавамо. Имамо право да изражавамо нашу етничку припадност. То што Закон о јавном реду и миру то забрањује, то је друга ствар“, поручио је Ниманбегу.

Потпредседник Скупштине Црне Горе је, поводом најаве могуће пријаве од стране Министарства културе Црне Горе, које је било принуђено да реагује након писања медија, рекао — да ће то видети као „иницирање свађе са Албанцима“.

„Ми имамо наш национални симбол и по Уставу имамо право на слободну употребу, а све друго, по мом мишљењу, само је иницирање свађа са нашим народом“, рекао је Ниманбегу и додао — да ће Албанци заједно одлучити о „адекватном одговору Влади Црне Горе“.

Подсећамо — партија Албански форум запретила је пре два дана да ће, на нивоу свих албанских националних партија, размотрити даље учешће у Влади, која има „неприхватљив став према културним активностима Албанаца“, и то зато што им је сугерисано из Министарства културе да, заједно са албанском, морају да истичу и званичну државну заставу — црногорску.

Албанци, увређени због става Министарства, казали су да ће се албанске заставе вијорити по Црној Гори и запретили су да неће дозволити да их било ко због тога кажњава.

То је, навели су они, њихова застава, а не црногорска, и потом су прекорили Владу, опоменувши их да су Албанци у значајној мери заслужни за независност и за евро-атлантски процес Црне Горе.

Из партије Албански форум нагласили су — да најављена пријава њима „не значи ништа“, а потом су поручили — „да се Црном Гором вијори и да ће се неизоставно вијорити застава Албаније“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала