Америка упозорила Грчку: Нико не сме да прими ирански танкер

© REUTERS / Jon NazcaСупер танкер Grace 1 у Гибралтару
Супер танкер Grace 1 у Гибралтару - Sputnik Србија
Пратите нас
САД су упозориле Грчку и друге државе средоземног басена на последице, у случају да пруже помоћ иранском танкеру „Грејс 1“, који је, након одобрења, напустио воде Гибралтара и кренуо у тај регион, саопштио је Стејт департмент.

„Видели смо саопштења да је ирански танкер „Грејс 1“ напустио Гибралтар и кренуо ка Каламати (у Грчкој)... Ми смо саопштили Грчкој свој одлучан став по том питању, као и свим лукама у Средоземном мору, које треба да знају да су упозорене — да не пружају помоћ том броду“, наводи се у саопштењу Стејт департмента..

У америчком спољнополитичком ресору сматрају да танкер испоручује иранску нафту Сирији, и да на тај начин крши санкције.

„Компанијама и морепловцима је важно да знају да свака помоћ такве врсте танкерима може да се посматра као пружање материјалне подршке иностраној организацији, која је у САД проглашена за терористичку, што носи са собом потенцијалне последице у миграционој и у кривичној сфери“, објаснио је представник Стејт департмента.

Овај представник је подсетио на став Вашингтона — по којем је ирански танкер помагао Корпусу чувара исламске револуције, који се бавио превозом нафте из Ирана у Сирију. САД су прогласиле овај елитни ирански одред терористичком организацијом. Према речима овог дипломате — америчке власти могу поништити улазну визу свима онима који буду пружали помоћ иранском танкеру.

© Sputnik / Виталиј ПодвицкиАмеричка политика на Блиском истоку
Америка упозорила Грчку: Нико не сме да прими ирански танкер - Sputnik Србија
Америчка политика на Блиском истоку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала