Пентагон: Још нема одлуке о распоређивању крстарећих ракета

CC BY 2.0 / Flickr / Paulo O / Поглед на Пентагон
Поглед на Пентагон - Sputnik Србија
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе нису донеле одлуку где и када би могле бити распоређене нове крстареће ракете копненог базирања чија су тестирања почела ових дана, саопштила је прес-служба Пентагона за Спутњик.

„Систем је у почетној фази развојног тестирања. Нису донете никакве одлуке у вези са размештањем било којег таквог система. Све одлуке ће се доносити у блиској консултацији са нашим савезницима и партнерима и командантима наших борбених јединица“, објаснио је портпарол Пентагона, потпуковник Роберт Карвер.

Почетком године Вашингтон је објавио саопштење о једностраном повлачењу из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, оптужујући Русију за дугорочно кршење тог споразума. Москва одбацује све оптужбе. Почетком јула председник Русије Владимир Путин потписао је закон о обустављању Споразума. Русија је више пута изјављивала да се у потпуности придржава Споразума о ликвидацији ракета. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да су америчке оптужбе неосноване.

Путин је такође навео да сви предлози Русије о разоружању „остају на столу, а врата отворена“, али је и наредио да руски званичници не иницирају никакве преговоре о том питању. Осим тога, руски лидер је изјавио да ће, уколико се добију поуздане информације да су Сједињене Америчке Државе завршиле развој и започеле производњу одговарајућих система, Русија бити приморана да започне развој сличних ракета. Међутим, Путин је напоменуо да Русија неће распоређивати ракете средњег и кратког домета копненог базирања у оним регионима у којима не буду распоређене америчке ракете.

Пентагон је 19. августа саопштио да је тестирао конвенционалну крстарећу ракету копненог базирања која је раније била забрањена Споразумом о ликвидацији ракета средњег и кратког домета. Ракета је успешно погодила циљ након више од 500 километара лета. Споразум је престао да важи 2. августа, а према његовим одредбама ракете домета од 500 до 5.500 километара су биле забрањене. Пентагон је касније потврдио за Спутњик да је тестирана модификација крстареће ракете „томахавк“ предвиђена за погађање копнених циљева.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала