Подгорици стиже на наплату подршка Албанаца — и папрено је скупа

© Фото : YT/Al Jazeera BalkansАлбанци у Тузи, Црна Гора
Албанци у Тузи, Црна Гора - Sputnik Србија
Пратите нас
Концепт према којем се званична Подгорица одржава на власти уз подршку албанске и бошњачке мањине, а против већинског православног становништва, постаје папрено скуп по саму Црну Гору. О томе свједочи порука коју је власти упутио Албански форум, коалиција водећих албанских националних странака у Црној Гори.

Албанци у Црној Гори ће преиспитати учешће у Влади, док сама власт у Подгорици никада не би требало да заборави коме уистину дугује независност и чланство у НАТО-у, упозорио је Албански форум. Саопштење је упутио министру културе Црне Горе Александру Богдановићу, након што је најавио да ће поднијети кривичну пријаву против организатора манифестације у Тузима, на којој је један од главних гостију био косовски политичар Аљбин Курти, који се отворено залаже за „велику Албанију“.

Албански форум је заправо опоменуо државни врх Црне Горе да му случајно не падне на памет да се поиграва са албанским елементом, који је дао кључни допринос пројекту самосталне Црне Горе, те да ће се „застава Албанаца“ неизоставно и даље „вијорити“ на културним манифестацијама у земљи.

„Требало би да знате да су организатори традиционалног скупа грађани Малесије и наша дијаспора, која је заједно са суграђанима албанске националне заједнице у Црној Гори, као аутохтон народ, дала пуну подршку обнови црногорске независности 2006. године и свим евроатлантским интеграционим процесима Црне Горе, и у тим процесима та застава није сметала“, оштро су саопштили из Албанског форума.

Шта не могу Срби могу Албанци

Када се подвуче црта, тешко се отети утиску да су водећи албански политичари овим путем властима у Подгорици хтјели да поруче двије кључне ствари: да неће дозволити никакво кажњавање грађана Малесије (читај Албанаца) и да оно што је допуштено Албанцима у Црној Гори не треба да важи и за Србе. 

У том духу нарочито је перфидну поруку саопштио албански министар за људска и мањинска права у Влади Црне Горе Мехмет Зенка, оцјенивши да је манифестацију у Тузима „незахвално поредити са неким другим на којима су негиране све наше вриједности Црне Горе“, алудирајући на добротворни скуп за Косово и Метохију у Херцег Новом. 

Албанске заставе у Тузима дочекале Аљбина Куртија.
Подгорици стиже на наплату подршка Албанаца — и папрено је скупа - Sputnik Србија
Албанске заставе у Тузима дочекале Аљбина Куртија.

Дакле, порука албанског фактора Подгорици је кристално јасна — слободно притискајте Србе, али немојте да сте се случајно дрзнули да сличан аршин примијените и на Албанце.

Такву поруку без сумње су одлично схватиле власти у Подгорици које много не таласају када је у питању албански фактор: то потврђује околност да се званична Црна Гора није огласила када су Албанци подручје око Плава и Гусиња прогласили за „Албанске Алпе“. Такође боде у очи и чињеница да црногорски државни медији још нису чули за недавни упад припадника албанске националности у женски Манастир Бешка на Скадарском језеру.

Ипак, оно што и симпатизери и гласачи власти у Црној Гори, чини се, полако почињу да слуте јесте цена коју ће та власт морати да плати за подршку албанске и бошњачке мањине.

Мањине добиле суштинску моћ

Наиме, ДПС, као најјача партија у земљи, поред албанских партнера, има и партнере Бошњаке који су своју подршку Влади Душка Марковића већ поприлично капитализовали у протекле четири године.

С тим у вези, запошљавање и распоређивање кадрова и симпатизера Бошњачке странке по дубини и ширини црногорског државног апарата имало је неколико значајних реперкусија, укључујући и то да је овим дефакто вјероватно отпочет и процес слабљења самог ДПС-а као најјаче странке у Црној Гори, праћен њеном све већом зависношћу од албанског и бошњачког фактора.

Ствари су јасне — када половину министарства, управа и директората препустите мањинским коалиционом партнерима, то овима последњима не даје само формалну, већ и суштинску моћ, а директна последица је та да мањински народи све мање гласају за ДПС, а све више за своје националне представнике. Недавно истраживање ЦЕДЕМ-а које је показало најгори рејтинг ДПС у историји, потврда је управо тог тренда.

Власт спроводи и оно што Албанци нису могли ни да сањају

Последице таквог стања ствари нису само пука анализа тренутног рејтинга политичких партија, већ упућује на озбиљне дугорочне трендове, при чему ће ДПС временом све више зависити од подршке мањинских партија. Кључна реперкусија таквог тренда биће та да Ђукановић више неће моћи суштински и у потпуности да контролише све процесе у Црној Гори, а вјероватно је већ и сада касно...

Истовремено, да у државном врху одавно фали политичке и државничке мудрости говори околност да званична Подгорица тврдоглаво и даље истрајава на сукобу са српским фактором у Црној Гори.

У међувремену, негдје из првих редова истакнути бошњачки и албански интелектуалци јавно аплаудирају Ђукановићу, вјероватно ни сами не схватајући чиме су заслужили такав поклон да се у Црној Гори појави толико безумна власт која ће спроводити све оно што они нису могли ни да сањају.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала