Симоњанова позвала Зеленског да Вишинског пусти у кућни притвор

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаГлавна уредница новинске агенције „Русија севодња“ и телевизије РТ Маргарита Симоњан
Главна уредница новинске агенције „Русија севодња“ и телевизије РТ Маргарита Симоњан  - Sputnik Србија
Пратите нас
Главна уредница новинске агенције „Русија севодња“ и телевизије РТ Маргарита Симоњан позвала је председника Украјине Владимира Зеленског да пусти уредника портала РИА Новости Украјина Кирила Вишинског.

„Поштовани Владимире Александровичу, за недељу дана, 27. августа, биће тачно 100 дана како радите као председник Украјине. Још увек имате времена да донесете исправну и, можда, стратешки најважнију одлуку — да Кирила пустите барем у кућни притвор или уз јемство“, написала је Симоњанова на својој страници на Твитеру.

​Новинарка се такође пожалила да је данас поново одгођено рочиште на суду због жалбе на продужење хапшења Вишинског. 

Случај Кирила Вишинског

Уредник портала РИА Новости Украјина приведен је у Кијеву 15. маја 2018. године. Он је оптужен да је подржавао самопроглашене републике Донбаса и за велеиздају, за шта му прети казна до 15 година затвора.

Сâм Вишински сматра да су оптужбе против њега лаж и манипулација: он је нагласио да му током његовог рада на месту главног уредника РИА Новости Украјина Служба безбедности Украјине (СБУ) ниједном није упућивала никакве притужбе.

За време једног рочишта на суду новинар се обратио за помоћ Владимиру Путину и изјавио да ће се одрећи украјинског држављанства. 

Суд је раније више пута продужавао меру задржавања новинару или одлагао саслушање: одбрана и многи експерти сматрају да украјинско тужилаштво намерно одлаже поступак.

Реакције у Русији и свету

Од тренутка хапшења новинара у његову одбрану устале су и руске и стране колеге. Пролетос је више од 250 представника медија из Русије и целог света потписало апел Владимиру Зеленском са позивом на пуштање Вишинског.

Око Амбасаде Украјине у Москви више пута су одржане акције у његову подршку. Руски лидер је назвао ову ситуацију невиђеном, наглашавајући да је Вишински ухапшен због своје професионалне делатности.

Министарство спољних послова Русије је, са своје стране, Кијеву упутило протестну ноту са захтевом да се прекине насиље над представницима штампе. Забринутост су изразили и представници ОЕБС-а: тако је представник ове организације за слободу медија Арлем Дезир након још једног продужења притвора Вишинском позвао Кијев да га ослободи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала