Вучић после састанка са Помпеом: Србија може да рачуна на подршку Америке (фото)

© SLUZBA ZA SARADNJU S MEDIJIMA PREDSEDNIKA SRBIJEАлександар Вучић и Мајк Помпео
Александар Вучић и Мајк Помпео - Sputnik Србија
Пратите нас
У Њујорку су вечерас разговарали председник Србије Александар Вучић и амерички државни секретар Мајк Помпео, који је после састанка на друштвеним мрежама написао да је са Вучићем имао продуктивне разговоре о дијалогу Београда и Приштине и приступању Србије ЕУ. Вучић је после састанка изјавио да Србија може да рачуна на америчку подршку.

Вучић је рекао да је Мајк Помпео желео да чује шта је то што Србија мисли, пре свега по питању решавања косовског проблема.

„Рекао сам, чини ми се на најкраћи начин, која је то позиција Србије“, рекао је председник Вучић у изјави за РТС.

Председник Србије је замолио америчку администрацију да покуша, иако је то и до сада чинила, да још снажније утиче на косовско-метохијске Албанце да укину таксе које су наметнуте пре скоро годину дана.

„И по том питању нема сумње да имамо америчку подршку, јер и они мисле да је важно да се настави дијалог Београда и Приштине, да бисмо могли на сваки начин и по сваку цену да сачувамо мир, гледамо у будућност и унапређујемо нашу економију“, истакао је он.

© Tanjug / SLUZBA ZA SARADNJU S MEDIJIMA PREDSEDNIKA SRBIJEАлександар вучић и Мајк Помпео
Вучић после састанка са Помпеом: Србија може да рачуна на подршку Америке (фото) - Sputnik Србија
Александар вучић и Мајк Помпео

То је био главни део састанка, казао је Вучић.

„Ја сам говорио и о важности заштите наших сакралних објеката на КиМ, посебно имајући у виду последње случајеве који се на Косову догађају“, напоменуо је он.

Вучић је говорио и да је Србија спремна да, чим се таксе укину, крене у отворени политички дијалог са Албанцима, без обзира што то не доноси политичке поене никоме из власти у централној Србији.

Он је нагласио да није важна политичка цена коју морате да платите, јер људи у Србији не воле да слушају ствари које имају везе са реалношћу, већ са митовима.

„Од наших односа као два највећа народа на Западном Балкану зависи будућност региона. Што пре пронађемо договор осигураћемо будућност за људе“, навео је Вучић.

Председник Србије је истакао да је задовољан због чињенице да му се чини да је оно што је говорио изазвало пажњу секретара Помпеа.

„Верујем да ће Америка још снажније желети да се на различите начине укључи у решавање проблема у региону из којег ми долазимо“, нагласио је Вучић.

„Нормализација односа са Косовом ће ојачати стабилност и просперитет Србије, Западног Балкана и трансатлантске заједнице“, навео је Помпео на Твитеру.

Састанак Вучића и Помпеа трајао је око два сата, дуже него што је било предвиђено.

Информацију о састанку са председником Вучићем Помпео је објавио на Твитеру и Инстаграму уз фотографију са састанка.

​Председник Србије је на свом профилу „БудућностСрбијаАВ“ на Инстаграму на почетку састанка објавио информације о састанку и три фотографије.

Аналитичари тај сусрет виде као врло значајан када је реч о укључивања САД у решавање косовског проблема и правца у којем ће се одвијати наставак дијалога, али и тражити могуће решење, пренео је Танјуг.

View this post on Instagram

Susret u Njujorku - predsednik Vučić i državni sekretar SAD Majk Pompeo.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала