Земљи прети „Бог хаоса“: Астероид стиже у наредних 10 година, а немамо одбрану

CC0 / pixabej / Астероид
Астероид - Sputnik Србија
Пратите нас
За 10 година поред Земље ће проћи „Бог хаоса“, један од највећих астероида, а његов потенцијални удар могао би да има „девастирајуће последице за живот на земљи“.

Астероид „99942 Апофис“ широк је 340 метара и проћи ће на удаљености од око 30.000 километара поред Земље, што је мања удаљеност у односу на неке комуникацијске и метеоролошке сателите, преноси „Б92“.

Брзина којом ће пролетети поред нас биће око 40.000 километара на час, па ће бити видљив са Земље, пише енглески портал „Експрес“.

Научници су свесни да би његова путања, док дође до наше галаксије, могла да се промени, а на опасност од астероида, али и на чињеницу да тренутно немамо никакву одбрану од њих, упозорио је и Илон Маск.

Шеф компанија „Спејс икс“ и „Тесла“ објавио је на свом профилу на Твитеру чланак о астероиду који је назван „Бог хаоса“. Он је написао да није забринут око тог конкретног астероида, али је свестан да ће једном „велики камен“ ударити у Земљу, а ми одбрану у том случају немамо.

​О опасностима које нам прете из свемира, као и о нашој немогућности одбране, пре неколико година говорио је и Џозеф Нут, научник из НАСА-е. Он је рекао да би велики објекат из свемира, попут астероида какав је ударио у Земљу и уништио диносаурсе пре 66 милиона година, поново могао да удари у нашу планету.

Проблем је што, ако би научници заиста пронашли такав објекат, који је на путу према Земљи, не постоји превише тога што би могли да ураде како бисмо се заштитили од удара и спречили потенцијално уништење људске врсте.

Научници су предложили да НАСА направи једну летелицу за пресретање свемирских објеката, ако дође до таквих опасности, да би се смањило време потребно за организацију мисије спасавања наше планете и живота на Земљи када се једном открије такав астероид, наводи британски портал.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала