Поглавар УПЦ подржао Српску православну цркву у Црној Гори

© Sputnik / StringerМитрополит кијевски и целе Украјине Онуфрије током литије у Кијеву
Митрополит кијевски и целе Украјине Онуфрије током литије у Кијеву - Sputnik Србија
Пратите нас
Поглавар Украјинске православне цркве, митрополит Онуфрије, упутио је писмо Српској православној цркви у Црној Гори, у којем је изразио подршку поводом притисака црногорске власти, саопштила је Митрополија црногорско-приморска СПЦ.

Влада Црне Горе потврдила је крајем маја нацрт закона о слободи вероисповести и веровања и правном положају религиозних заједница, који је изазвао оштру критику највеће од њих – Митрополије црногорско-приморске СПЦ.

Митрополија страхује да ће након усвајања тог закона у Црној Гори почети одузимање имовине СПЦ. Према одредбама нацрта закона, држава може да прогласи својим све религијске објекте за које црква нема потврду о власништву (практично све што је изграђено после 1918. године), а да их затим преда непризнатој „Црногорској цркви“. Тај закон би ускоро требало да буде разматран у црногорском парламенту.

„Ми у Украјини с дубоким жаљењем примамо саопштења о погоршању положаја православне цркве на територији Црне Горе. Вести које долазе до нас говоре о опасности од насилног одузимања светиња и рушења појединих места за молитвено поклоњење, као и о још много тога што не може да не брине наше душе и срца“, навео је митрополит Онуфрије у писму.

Он је указао на то да је Кијев упознат с иницијативом црногорских власти, „чији је циљ усвајање низа дискриминационих мера против Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве у вези с питањем црквене имовине“.

Према речима поглавара Украјинске православне цркве, то се догађа „на таласу тога што политичари и друга заинтересована лица подржавају националистичко расположење, страно природи цркве, како би одвојили православље у Црној Гори од древне традиције српског народа“.

„Искушења црногорских верника посебно потресају нас у Украјини, где такође поједини представници наше украјинске државе прогоне свето православље. Духовници и верници Украјинске православне цркве и даље преживљавају сличну ситуацију, у којој неки политичари, у корист тренутних интереса свог света, настављају да деле тело Цркве Христове и да уносе дух секуларизма у црквени простор“, навео је митрополит Онуфрије.

Он је у име свештенства и верника Украјинске православне цркве изразио „братску молитвену подршку“ митрополиту црногорско-приморском Амфилохију и његовој пастви.

Владика Амфилохије је раније саопштио да Српска православна црква, њено свештенство и верници трпе притиске црногорских власти. Председник Црне Горе Мило Ђукановић је у децембру прошле године изјавио да ће руководство државе инсистирати на томе да „аутокефална црногорска црква“ постане независна од Српске православне цркве.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала