Шта облик вашег тела открива о вашем здрављу

CC0 / Pixabay / Женско тело
Женско тело - Sputnik Србија
Пратите нас
Облик тела се дели у неколико група зависно од тога где се скупљају масти, а групе откривају који вам здравствени ризици прете.

Који је облик вашег тела? Стручњаци тврде како се сви могу пронаћи у једној од три основне групе, које су због лакше препознатљивости назвали јабука, крушка и пешчани сат.

Иако већина људи гледа на своје тело водећи се естетиком, па према облику прилагођавају и избор одеће која им најбоље стоји, облик тела заправо говори много више од тога како изгледате у омиљеним „крпицама“.

Наиме, облик тела може бити показатељ целокупног здравља човека, као и ризика који му прете, а тиме се воде и нутриционисти и здравствени стручњаци.

Облик јабуке

Код овог облика тела очигледни вишак килограма и масноће најчешће се таложи у зони струка. Због тога је струк обично једнаке ширине, ако не и шири од бокова, док ноге остају равне грађе и мршавије од остатка тела. Код овог типа грађе долази до накупљања опасне, тзв. висцералне масноће, која се налази дубоко у трбушној дупљи испод мишића и облаже органе као што су јетра, бубрези, срце и гуштерача.

Доказано је како људи с телом у облику јабуке имају знатно већи ризик од срчаних болести, високог крвног притиска, дијабетеса типа 2 и одређених врста рака, попут тумора црева и желуца. Добра ствар је то што људи овакве грађе заправо најлакше губе вишак килограма — метаболизам им је обично брз, па уз промену исхране и физичке вежбе могу да примете промене.

CC0 / Pixabay / У ком облику се ви проналазите?
Шта облик вашег тела открива о вашем здрављу - Sputnik Србија
У ком облику се ви проналазите?

Облик крушке

Чешћи код жена него код мушкараца, лако се препознаје по ужем струку, а јачој задњици и боковима, док су рамена и горњи део тела мршавији. Оно што је позитивно код људи са овом грађом, јесте управо то да им се масноће не гомилају на стомаку, због чега имају мањи ризик од срчаних болести.

Негативна страна је ипак та што за разлику од „јабука“ људи крушколике грађе теже сагоревају вишак и прво ће почети да мршаве у горњем делу тела, а потом у доњем. Вежбање је код њих пресудно за губитак килограма, а мање исхрана, због оног што нутриционисти називају „пасивним“, то јест тврдокорним масноћама.

Што се тиче здравствених ризика, овај тип људи чешће болује од проширених вена, дегенеративних промена на коленима, као и болести зглобова, преноси хрватски „Експрес“ писање „Бизнис инсајдера“.

Облик пешчаног сата

Код мушкарца облик троугла — овај тип телесне грађе најчешће се сматра и најпривлачнијим. Кад су фит, обично су пропорционално грађени. Код жена су груди једнаке ширине као кукови, узак и кратак део струка, просечне или дуже ноге, јача бедра и просечна до шира рамена.

Они на тежини губе и добијају равномерно, отприлике једнако у свим деловима тела. Иако нутриционисти сматрају да су људи са овим обликом тела обично с добрим здравственим предиспозицијама, нарочито што се тиче плодности, ако се угоје, повећавају се и њихови здравствени ризици.

Студије показују да су склонији аутоимуним и ендокринолошким болестима, попут реуматоидног артритиса, болести штитне жлезде, дијабетеса...

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала