У новом мешању политичких карата у Италији сваки сценарио је могућ

© AP Photo / Gregorio BorgiaМатео Салвини и Ђузепе Конте током обраћања Контеа у Сенату, у коме је најавио да ће поднети оставку на место премијера Италије.
Матео Салвини и Ђузепе Конте током обраћања Контеа у Сенату, у коме је најавио да ће поднети оставку на место премијера Италије. - Sputnik Србија
Пратите нас
После пада италијанске владе сваки сценарио је могућ, оцењује политички аналитичар Ђовани Орсина, коментаришући нападе премијера Ђузепеа Контеа на вицепремијера Матеа Салвинија.

Конте је, подносећи оставку, оптужио Салвинија да је неодговоран и да властити интерес ставља испред државног, покушавајући да искористи сопствену популарност.

„Ти напади су очекивани. Контеова позиција постаје све више антисалвинистичка. Ђузепе Конте, који није професионални политичар, почео је да критикује Салвинија са становишта принципа државног уређења. Све што је рекао о ниској политичкој Салвинијевој култури — све је истина, с тим се могу сложити. Међутим, Конте је постао председник италијанског Савета министара, захваљујући, између осталог, и гласовима Матеа Салвинија, које је он добио баш због тога што је политичар ’са улице‘. Дакле, нешто се не поклапа када премијер, који је постао премијер захваљујући гласовима политичара ’са улице‘, том истом политичару након тога приговара“, објашњава Орсина.

Како је раније саопштено, Салвини је на нападе Контеа рекао да би и он исто поступио.

Ђовани Орсина ипак сматра да је Салвини у тој кризи много тога ставио на коцку.

„Нисам очекивао други одговор. Салвини је истакао важност онога што је већ учинио, али је нагласио да би сада желео да крене у другом смеру — у правцу избора, или да формира краткорочну владу, како би размотрио реформу о смањењу броја парламентараца (са 945 на 600), а можда и да усвоји нови буџет“, оценио је стручњак.

Анкете показују да Салвини и његова лига уживају подршку 38 одсто грађана, у односу на 17 одсто колико су освојили на изборима у марту прошле године. Да се однос у коалицији Лиге и Покрета пет звездица променио, показали су и избори за Европски парламент у мају, на којима је Лига добила 34 одсто гласова, а Покрет пет звездица 17 одсто. По оцени експерата, Салвини сада покушава да капитализује популарност коју је стекао махом антиимигрантским ставовима.

Међутим, Салвинијеви планови могли би да закажу уколико Демократска партија и Покрет пет звездица формирају већину и тако избегну нове изборе.

Према речима Орсине, прелазни период, у сваком случају, неће моћи да се избегне, а постоји много могућих сценарија за развој догађаја.

„То је италијанска влада, у њој је све могуће. Савез између Демократске странке и Покрета пет звездица веома је тешко замислити, па су избори највероватнија опција. Али све се може догодити, не може се искључити ниједна опција“, истакао је саговорник Спутњика.

Он је закључио да је могућ и нови споразум између Лиге и Покрета пет звездица, али да су избори једноставнија опција.

„Након свега што су рекли једни другима, тешко их је замислити поново заједно“, оценио је политички аналитичар.

Председник Серђо Матарела најавио је да поподне почиње консултације с италијанским партијама, у циљу проналажења коалиције која би могла да добије подршку већине парламента. Ако не буде могуће формирање нове владајуће већине, Матарела ће распустити парламент и расписати ванредне парламентарне изборе који би могли да буду одржани најраније у октобру.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала