Сиријска војска заузела стратешки град у Идлибу

© AP Photo / Syrian Civil Defense White Helmets Дим након ваздушног напада на сиријски град Дума
Дим након ваздушног напада на сиријски град Дума - Sputnik Србија
Пратите нас
Сиријска војска врши чишћење Хан Шејхуна од терориста, саопштио је извор Спутњика у војсци.

„Јутрос је сиријска војска преузела контролу над градом Хан Шејхуном, а у овом тренутку се изводи операција чишћења (града од терориста) и деминирања“, рекао је извор Спутњика.

Министарство иностраних послова Сирије је саопштило да је отворило хуманитарни коридор за цивиле који желе да изађу из дела провинције Идлиб који држе терористи.

Раније је саопштено да је сиријска војска заузела кључне позиције у околини града и да је блокирала пут снабдевања милитаната.

Након преговора о Сирији у Нур Султану, 2. августа је у Идлибу ступио на снагу „режим прекида ватре“.

Команда сиријских снага је саопштила да зауставља офанзиву, ако Турска буде поштовала руско-турски споразум, који је постигнут у септембру 2018. године у Сочију.

Главна тачка овог споразума је повлачење тешког и средњег наоружања милитаната на 20 километара од демилитаризоване зоне у Идлибу.

Три дана касније, 5. августа, војска је настaвила офанзиву, због кршења услова од стране милитаната, који су искористили затишје, напали позиције сиријске војске на северу провинције Хама и више пута отварали ватру на насељена места у том подручју.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала