Америка изгубила стратешку предност у Пацифику

© AP Photo / David GoldmanПацифик, брод
Пацифик, брод - Sputnik Србија
Пратите нас
Стратешко јачање Кине на Пацифику омогућиће да се ситуација у том региону стабилизује, јер се САД у таквим условима неће одлучити на војне потезе.

Центар за америчке студије Сиднејског универзитета у извештају објављеном ове недеље оцењује да су САД изгубиле војну надмоћ у пацифичком региону. Како наглашавају аутори истраживања — америчка војска постала је „деградирајућа сила“, преоптерећена и лоше припремљена за евентуални сукоб са Кином.

Аутори извештаја наглашавају и да је Кина много инвестирала у напредне војне системе, као што су високопрецизне балистичке ракете, али и у друге системе који су у стању да ограниче могућност брзе америчке војне инвазије у региону.

Процењујући однос снага у Тихом океану, руски војно-политички коментатор Константин Сивков констатује да у овој фази САД још увек имају предност у односу на Кину, и то због носача авиона. У области ваздухопловства може се тврдити да су борбене способности САД и Кине једнаке.

„Када је реч о копненим снагама, Пекинг је дефинитивно у предности у односу на Вашингон, и по бројности, и по квалитету опремљености“, каже Свитков.

Кинеско појачање у разарачима

Међутим, како истиче Сивков, Кина, за разлику од САД, брзо увећава своје програме поморског наоружања.

„Кина је током последњих неколико година увела у наоружање 17 разарача. Реч је о бродовима који имају сличне карактеристике као амерички разарачи класе ’Арли Берк‘. Они имају приближан депласман и наоружање“, објашњава стручњак.

Он подсећа и да су САД у том периоду обогатиле наоружање са само две јединице, док Кина уводи потпуно нове системе наоружања.

„Кина је тестирала хиперсоничне противбродске ракета. Може се са сигурношћу рећи да ће се у наредних неколико година то оружје наћи у саставу арсенала кинеске флоте. Дакле, експериментална ракета може да постане војна противбродска ракета. Сједињене Државе такве ракете немају“, истакао је Сивков.

Он предвиђа да ће ракете, које ће се појавити у саставу кинеског наоружања, значајно променити однос снага на мору у корист Кине.

„Постоји тенденција да ће Кина у погледу борбених способности својих снага опште намене сустићи САД у целини; у најближе време ће се изједначити, док ће у будућности надмашити потенцијал САД. Стратешко јачање Кине у Тихом океану допринеће стабилизацији ситуације, јер се САД у тим условима неће одлучити на војне авантуре“, закључио је Сивков.

Страхови савезника САД у региону

Стручњак са Кинеског народног универзитета Џоу Жунг рекао је да је, услед раста војне моћи, дошло до одређених промена у односима између Кине и других земаља у региону.

„Конкретно, све већи број земаља из Пацифичког обруча ће оклевати у намерама да изазове Кину из било ког разлога. Истовремено, слаби подршка од стране САД. Резултат је да је, због раста кинеске војне моћи и њене политичке снаге, значајно побољшана безбедност у азијско-пацифичком региону“, објаснио је стручњак.

Како је истакао, раст кинеске војне моћи неизбежно врши притисак на друге земље.

„У првом реду то се тиче САД, које осећају прави изазов од стране Кине, а њихови велики савезници су такође у тешком положају. Наравно, и код малих и средњих земаља се могу појавити страхови због раста кинеске војне моћи. Ипак, Кина развија економску и трговинску сарадњу са њима, конкретно, у оквиру глобалне иницијативе ’Појас и пут‘, због чега су Кина и те земље уско економски повезане и заједно развијају изградњу инфраструктуре. САД не желе да учествују у таквој сарадњи, а и немају финансијских могућности“, објаснио је Џоу Жунг.

Он је такође нагласио да раст кинеске војне моћи не прелази у агресивну политику — Кина нема намеру да окупира територије других земаља и не стреми ка стварању војних база ван граница своје земље.

„Пројекат међународне сарадње ’Појас и пут‘ пружа снажан подстицај интеграцији у региону. Осим тога, војна моћ Кине гаранција је за њене партнере у Азији да се на њу могу ослонити. Јасно је да војно јачање може изазвати код тих земаља и дивљење и забринутост. Међутим, мислим да ће због реализације пројекта ’Појас и пут‘ земље много више желети да сарађују са Кином, него што ће се плашити ње“, закључио је кинески стручњак.

Слаба инфрструктура америчких база на Пацифику

Према извештају Центра за америчке студије Сиднејског универзитета — скоро свим базама америчких савезника и партнера у западном делу Тихог океана недостаје јака инфраструктура. 

Савезници САД, а посебно Јапан, Филипини и Аустралија, постају све више свесни своје рањивости у погледу безбедности, и то због стратешке неспособности САД да их заштите.

Јапански премијер Шинзо Абе је, након састанка са председником САД Доналдом Трампом на маргинама самита Г20 у Осаки, био шокиран изјавом да ће Американци ревидирати своје обавезе, када је реч о безбедносној заштити Јапана.

Филипини покушавају да разјасне — да ли ће их САД штитити у случају потенцијалног војног сукоба, на основу споразума о сарадњи у сфери безбедности.

У Аустралији се предлаже повећање и јачање војног потенцијала на слабо насељеном северу земље, јер су забринути питањем — колико ефикасну заштиту пружа њихов главни савезник. Препоруке о томе садржи извештај аустралијског Института за стратешку политику.

Амерички савезници су свесни да их провоцирају да се супротставе Кини, али када је у питању заштита њихове безбедности у случају потенцијалне претње, испоставља се да САД немају могућности да их заштите.

У складу са тим, нереални су амерички планови о распоређивању копнених ракета у азијским земљама, које би у случају сукоба биле потенцијалне мете.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала