Америка ради на забрањеном оружју

CC BY 2.0 / Flickr / Kelly Michals / Америчка ракета земља-ваздух МИМ-3 Најк аџакс
Америчка ракета земља-ваздух МИМ-3 Најк аџакс - Sputnik Србија
Пратите нас
Стварање нових врста ракета, примена оружја за масовно уништење, милитаризација свемира и жеља за нуклеарним тестирањима — последњих година САД као да покушавају свим силама да увуку свет у нови хладни рат и покрену још једну трку у наоружању.

Вашингтон је отворено кренуо путем раскидања међународних споразума у области неширења различитих врста оружја, а кроз историју је управо Бела кућа често била главни рушилац таквих споразума.

Тестирање нове ракете

САД су недавно тестирале нову ненуклеарну крстарећу ракету копненог базирања. То се догодило само две недеље након што је престао да важи Споразум о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, којим се забрањује развој и производња ракета домета од 500 до 5.500 километара.

Кратак временски период између иступања из Споразума о ракетама и тестирања новог оружја потврђује да се Вашингтон унапред припремао за раскидање Споразума о ракетама и да је развијао забрањено оружје, заобилазећи договоре.

Истовремено, Вашингтон је оптужио Москву за кршење Споразума, без икаквих доказа. Из Министарства спољних послова Русије истакли су да припрема за раскидање Споразума траје већ дуже време.

У Пентагону кажу да је тестирана ракета направљена на бази чувене крстареће ракете „Томахавк“. Ракета је лансирана са универзалног лансера Мк-41, а Русија је и раније изражавала сумње у тврдње да он служи само за противракетну одбрану.

CC0 / Kenneth Moll / Flickr / Лансирање ракете "Томахавк" са америчке ракетне крстарице "Кејп Сент Џорџ"
Америка ради на забрањеном оружју  - Sputnik Србија
Лансирање ракете "Томахавк" са америчке ракетне крстарице "Кејп Сент Џорџ"

Још нису одређена места за распоређивање нових ракета, али су лансери Мк-41 тренутно базирани у Румунији, недалеко од граница Русије. У Европи су почели да се размештају 2014. године, а Москва је и тада изјављивала да је лансер Мк-41 погодан за лансирање ударних ракета средњег домета „Томахавк“, без икаквих претходних измена.

Оружје за масовно уништење

Међутим, ово није први случај да су Сједињене Државе имале на располагању, тестирале, па чак и користиле оружје које је забрањено разним конвенцијама и користиле разне трикове, како би заобишле међународне споразуме.

У америчким складиштима још постоји огромна количина хемијског оружја, упркос чињеници да су се Американци обавезали да ће уништити све залихе до 2012. године. Реч је о десетинама хиљада тона различитих бојних отрова, као што су ВХ, БЗ, иперит, сарин, различите компоненте бинарног оружја и прекурсори.

Одлагање уништавања хемијског оружја у Вашингтону објашњавају опасношћу од могућих последица по животну средину, као и високим трошковима тих процеса. Уз то се САД и њихови савезници противе предлогу Русије да се прошири листа забрањених супстанци, јер са њима спроводе различите експерименте.

© AP Photo / Ng Han GuanСтручњаци за хемијско оружје у заштитним оделима
Америка ради на забрањеном оружју  - Sputnik Србија
Стручњаци за хемијско оружје у заштитним оделима

Према речима сталног представника Русије у Организацији за забрану хемијског оружја (ОЗХО) Александра Шуљигина, у специјализованим центрима НАТО-а активно се ради на проучавању забрањених хемикалија.

САД су користиле хемијско оружје у војним операцијама након што су приступиле Конвенцији о његовој забрани. На пример, у новембру 2014. године током напада на ирачки град Фалуџу, Американци и Британци су бомбардовали стамбене четврти муницијом са запаљивом супстанцом.

У почетку је Пентагон негирао те наводе, али након што су се у јавности појавиле фотографије људи и деце са страшним опекотинама, Американци су морали да признају употребу хемијског оружја.

Амерички војни стручњаци настављају да раде и са другим оружјем за масовно уништење — биолошким, иако су САД потписнице Конвенције о његовој забрани. Штавише, истраживања и експерименти се спроводе у близини руских граница. Надалеко је познат Истраживачки центар за јавно здравље „Лугар“, који се налази у предграђу Тбилисија, а према саопштењу Министарства спољних послова Русије, ту се налазио медицински истраживачки одред Копнене војске САД. Чиме се тачно баве у лабораторији у Грузији није познато, али Москва је сигурна да америчке и грузијске власти покушавају да сакрију активности америчких војника, који проучавају изузетно опасне заразне болести.

Савет безбедности Русије сматра да су САД формирале више од 200 биолошких војних лабораторија широм планете, укључујући Украјину, земље-чланице Заједнице независних држава и Авганистан, у којима се развија биолошко оружје нове генерације. Највећу забринутост изазивају саопштења да се у њима спроводе експерименти на живим људима.

Опасни свемир

Године 1967. на снагу је ступио Споразум о свемиру између СССР-а, САД и Велике Британије, који је обавезао земље-потписнице да у свемиру не размештају нуклеарно или било какво оружје за масовно уништење.

Међутим, САД последњих година припремају неколико великих пројеката за стварање орбиталних ударних система. Један од њих је и „Божје жезло“, а његова идеја је да свемирски бродови, који су лансирани у орбиту, носе волфрамове шипке дужине од пет до десет метара. Приликом лета изнад одређеног објекта или града они их бацају на Земљу. Немогуће је избећи такву „муницију“, а ниједан систем противракетне одбране неће моћи да их уништи, јер „жезла“ развијају огромну брзину, до десет километара у секунди. Последице таквог оружја на Земљи биће катастрофалне и по обиму упоредиве са нуклеарним експлозијама.

CC0 / pixabay / Колонија вештачке интелигенције
Америка ради на забрањеном оружју  - Sputnik Србија
Колонија вештачке интелигенције

Американци су темељно приступили милитаризацији космоса. Пентагон је формирао Свемирску команду, која ће у августу почети са радом. Активности команде су усмерене на сузбијање агресије и заштиту националних интереса САД у свемиру. Москва је одмах реаговала, рекавши да Вашингтон ствара предуслове за милитаризацију свемира.

Из Министарства одбране Русије раније је саопштено да Пентагон сматра свемир потенцијалном ратном позорницом и одбија да преговара о спречавању размештања оружја у том простору.

Да ли ће Американци раскинути још један споразум?

Још један међународни споразум који би САД могле да напусте, јесте Споразум о свеобухватној забрани нуклеарних тестирања. Американци овде играју по истом сценарију, као и са Споразумом о ракетама средњег и кратког домета.

Политичко руководство Русије не искључује могућност да ће САД ускоро објавити намеру да се повуку из Споразума. Претходно је обавештајна управа Министарства одбране САД саопштила да је Русија наводно тестирала нуклеарно оружје. Притом, те тврдње нису потврдили никаквим доказима. По свој прилици, САД поново вештачки стварају повод да напусте још један споразум.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала