Песков: Данас је немогуће прећуткивање инцидента попут Чернобиља

© AFP 2023 / Sergei SupinskyМетална купола покрива реактор нуклеарне електране у Чернобиљу
Метална купола покрива реактор нуклеарне електране у Чернобиљу - Sputnik Србија
Пратите нас
У савременој Русији је немогућа ситуација која се догодила у СССР-у, када је прећуткивана несрећа у нуклеарној електрани „Чернобиљ“, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Не знамо како и путем којих канала је совјетско руководство у то време добијало информације. Одговорно могу да вам кажем да то не долази у обзир. Постоји мноштво извора преко којих председник добија информације. То је прво. Брзина размене информација и унутар земље и из иностранства је толико велика да су, фактички, немогуће ситуације попут оне која је била у Чернобиљу“, објаснио је Песков.

Он је додао да не зна да ли је руски председник Владимир Путин гледао серију „Чернобиљ“, снимљену у продукцији „ХБО“.

У априлу ове године обележена је 33. годишњица чернобиљске катастрофе коју је, у тадашњој совјетској Украјини, изазвао неисправан сигурносни тест у четвртом реактору нуклеарне електране, пославши облаке нуклеарног материјала у већи део Европе.

Минисерија „Чернобиљ“, која се састоји од пет епизода, описује катастрофу чернобиљске нуклеарне електране, која се догодила 26. априла 1986. године. Катастрофа је одузела животе неколико хиљада људи, на директан и индиректан начин. Напуштен је град Припјат, у коме се налазила електрана.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала