Више од хиљаду учесника на отварању фестивала „Спаска кула“ (фото, видео)

© Sputnik / Оливера ИкодиновићСпаска кула
Спаска кула - Sputnik Србија
Пратите нас
На Црвеном тргу у Москви свечано је отворен 12. Међународни војно-музички фестивал „Спаска кула“, који је окупио више од 1.000 учесника у 30 војних оркестра из 12 земаља света.

Осим руских оркестара, на фестивалу учествују и представници из Италије, Белорусије, Кине, Јапана, Турске, Норвешке и других земаља... 

У поздравној поруци председник Русије Владимир Путин је истакао значај пројекта за културни и друштвени живот престонице, додајући истовремено да је то један од најимпресивнијих и најтраженијих пројеката на пољу међународне хуманитарне сарадње.

Шеф руске државе је напоменуо да „Спаска кула“ на главном тргу земље уједињује војне музичаре, талентоване извођаче, хорове, плесне и фолклорне групе из Русије и многих страних држава.

Руски председник је уверен да ће фестивал проћи успешно и привући пажњу познавалаца класичне и модерне музике и оних које занимају војна историја, традиција војне службе и свечане церемоније.

Манифестацију на Црвеном тргу је отворио градоначелник Москве Сергеj Собjанин, који је подсетио да се као и обично фестивал одржава уочи прославе Дана града и захвалио војним оркестрима из Русије и иностранства, као и осталим учесницима фестивала, „на празнику коjи дарују Московљанима“.

Он је навео и да се фестивал не одржава само на Црвеном тргу, него и на другим московским трговима и парковима.

Такође је симболичним назвао и то што се фестивал ове године поклопио са прославом 350. годишњице увођења руске заставе.

© Sputnik / Оливера ИкодиновићНајвећа парада војних оркестара на свету трајаће до 4. септембра
Више од хиљаду учесника на отварању фестивала „Спаска кула“ (фото, видео) - Sputnik Србија
Највећа парада војних оркестара на свету трајаће до 4. септембра

Највећа парада војних оркестара на свету трајаће до 1. септембра.

За 12 година постојања „Спаска кула“ је постала културни догађај светског ранга и сваке године привлачи све већи број учесника, а ове године бележи рекордан број извођача.

Оркестри буквално плешу на сцени уз зидине Кремља у ритму музике коју изводе, а свирају све, од „Ламбаде“ до „Каћуше“. Публика ужива у спектаклу, коjи је пропраћен специјалним ефектима и ватрометом.

Свих 7.500 места је заузето на трибинама и ово је главни жири фестивала. Публика ће гласањем одабрати најбољи страни и домаћи оркестар. Главна тема фестивала је „Соло с оркестром“.

© Sputnik / Оливера ИкодиновићОсим руских оркестара, на фестивалу учествују и представници из више страних земаља
Више од хиљаду учесника на отварању фестивала „Спаска кула“ (фото, видео) - Sputnik Србија
Осим руских оркестара, на фестивалу учествују и представници из више страних земаља

Посебан део програма посвећен је најмлађима. На Црвеном тргу постављен је Дечији град. Ту се налазе музички, историјски, литерарни и креативни шатори, а у близини је и коњичка арена, што је посебна атракција за посетиоце.

Коњичка арена фестивала „Спаска кула“ стара је 10 година, a ове године планирано је 30 коњичких представа. Посебно су атрактивни наступи Кремљовске школе јахања и Почасне коњичке страже Председничког пука. 

Очекује се да ће фестивал посетити неколико десетина хиљада људи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала