Иран тестирао нову ракету

© REUTERS TVСнимак ракете испаљене из иранског ракетног система „Бавар 373“
Снимак ракете испаљене из иранског ракетног система „Бавар 373“ - Sputnik Србија
Пратите нас
Хосеин Салами, командант Корпуса чувара Исламске револуције, који је део Оружаних снага Ирана, саопштио је да је Иран тестирао нову ракету, преноси агенција Тасним.

„Наша држава увек тестира различите врсте система наоружања, што се дешава без престанка како би се појачале наше снаге за обуздавање. Јуче је био један од најуспешнијих дана нације“, рекао је Салами о ракетној проби.

Он при томе није прецизирао да ли се ради о балистичкој ракети.

Раније је ирански министар одбране Амир Хатами саопштио да Техеран нема намеру да развија неконвенционалне ракете и њихову ефикасност повећава побољшањем прецизности и брзине.

Ракетни програм Ирана је предмет несугласица у међународној заједници. Сједињене Америчке Државе и неколико других земаља тумаче Резолуцију 2231 Савета безбедности УН на начин да она забрањује Ирану лансирање ракета. Русија скреће пажњу на чињеницу да тачна формулација садржи само одговарајући позив. Свако лансирање балистичких ракета или ракета-носача Ирана прећено је оштром реакцијом западних земаља, које од Ирана захтевају да прекине те активности, али Техеран наглашава да лансирање ракета не нарушава Резолуцију 2231 Савета безбедности УН.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала