Како је протекао радни ручак Трампа и Макрона на самиту Г7

© AP Photo / Christophe Petit TessonДоналд Трамп и Емануел Макрон
Доналд Трамп и Емануел Макрон - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Француске Емануел Макрон и његов амерички колега Доналд Трамп нашли су „додирне тачке“ у вези с иранским нуклеарним програмом, међународном трговином и другим питањима, пренела је агенција „Франс прес“, позивајући се на изјаву извора у администрацији америчког председника.

Према речима извора, после двочасовног ручка уочи отварања самита Г7 у Бијарицу, Макрон је „створио услове за добар степен зближавања у Г7, након што је добио нека објашњења од Доналда Трампа“ у вези са кључним питањима.

„Између Француске и САД постоје елементи зближавања ставова о Ирану, Амазонији и трговини“, рекао је представник Јелисејске палате након радног ручка двојице лидера.

Трамп је након сусрета изјавио да је задовољан његовим резултатима.

​„Управо сам ручао с председником Француске Емануелом Макроном. Много доброг се дешава за обе наше земље. Велики викенд с другим светским лидерима“, написао је Трамп на Твитеру.

Макрон је Трампа примио у Бијарицу, где данас почиње самит „велике седморке“. С тачке гледишта САД, једна од најважнијих билатералних тема јесте такозвани дигитални налог у Француској.

Средином јула, француски парламент усвојио је закон о порезу на услуге највећих дигиталних компанија, као што су „Амазон“, „Епл“, „Фејсбук“ и „Гугл“. Трамп је рекао да би одговор САД могао бити порез на француско вино.

Макрон се залаже за очување Заједничког свеобухватног плана дејстава у вези с нуклеарним програмом Ирана. Он води дијалог с иранским руководством, Русијом и другим заинтересованим странама. Трамп је, међутим, раније рекао да Сједињеним Америчким Државама нису потребни посредници и да дијалог с Ираном треба да буде директан.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала