Одговор Москве на захтев да ослободи Американца осумњиченог за шпијунажу

© AP Photo / Pavel GolovkinПол Вилан
Пол Вилан - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство иностраних послова Русије одговорило је на молбу Амбасаде САД у Москви да се ослободи амерички држављанин Пол Вилан коментаром да у САД има на милионе затвореника, од којих је више од 50 држављана Русије.

Америчка амбасада у Русији је затражила да се Вилан, који је осуђен због шпијунаже, пусти кући, јер му је погоршано здравље.

Америчке дипломате су затражиле конзуларни приступ Вилану, који се током судског заседања пожалио да се лоше осећа. Након доласка хитне помоћи, закључено је да му није потребна хоспитализација.

Америчка амбасада је потом на Твитеру написала да је Виланово здравље угрожено и да је време да он буде „пуштен кући“.

„А да ли се то да је ’време да се човек пусти кући, где може да добије неопходну медицинску помоћ‘ односи само на Пола? У САД има на милионе затвореника, међу којима је више од 50 грађана Русије и многи су болесни. Пустите их“, одговориле су руске дипломате.

Лефортовски суд Москве је продужио притвор Вилану до краја октобра. Федерална служба безбедности Русије је крајем прошле године саопштила да је он ухапшен током шпијунске акције. Прети му од десет до двадесет година затвора.

Вилан има америчко, канадско, ирско и британско држављанство. Према речима Вилановог брата, Пол је бивши припадник морнаричке пешадије и допутовао је у Москву на свадбу пријатеља.

На основу података који су саопштени на суду, Вилан редовно долази у Русију од 2007. године. Ради као менаџер у сфери корпоративне безбедности у компанији „Борг Ворнер“, која се бави производњом аутомобилских делова.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала