Туск: ЕУ не подржава повратак Русије у Г7

© AP Photo / Markus SchreiberПредседник Европског савета Доналд Туск на конференцији за медије првог дана самита Г7 у француском Бијарицу
Председник Европског савета Доналд Туск на конференцији за медије првог дана самита Г7 у француском Бијарицу - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Европског савета Доналд Туск изјавио је да Европска унија не може да се сложи са логиком председника САД Доналда Трампа да се Русије позове у Г7, као и да ће покушати да убеди остале лидере блока да би било боље да позову Украјину као госта на следећи састанак Г7.

Туск сматра да су се разлози због којих Русију не треба позивати на самите Г7 само повећали од 2014. године.

„Најпре бих желео да кажем да су и даље актуелни разлози због којих је Русија престала да добија позиве од 2014. године. Међутим, постоје и нови разлози, на пример, провокација Русије у Азовском мору“, рекао је Туск на конференцији за новинаре посвећеној Самиту Г7 у Француској.

„Данас ћу покушати да убедим своје саговорнике да је боље да позовемо Украјину као госта на следећи састанак Г7“, додао је он.

Говорећи на Самиту Г7, који је у суботу почео у француском Бијарицу, Туск је упозорио да ће Самит бити „тежак тест јединства и солидарности“ међу члановима блока усред трговинских сукоба између земаља. Туск је казао да такви сукоби могу додатно да уруше већ ослабљено поверење међу нацијама и да је протекла година показала да је земљама све теже да пронађу заједнички језик.

Раније је, после примедбе америчког председника Доналда Трампа да ће „сигурно“ подржати повратак Русије у Г7, ради поновног успостављања групе нација Г8, „високи званичник“ у Бриселу рекао новинарима да би то био знак слабости.

Раније се Доналд Трамп сложио са предлогом француског председника Емануела Макрона да позове Русију на самит Г7 2020. године у Сједињеним Америчким Државама. Очекује се да ће Трамп ово питање покренути на самиту Г7 у Бијарицу. Са своје стране, председник Русије Владимир Путин рекао је да Русија сматра све контакте са земљама Г7 корисним и да не искључује обнављање формата Г8.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала