Вучић: Учинићемо све да задржимо научнике у Србији

© Tanjug / ZORAN ZESTICВучић и професор Раденовић
Вучић и професор Раденовић - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић разговарао је с професором Стојаном Раденовићем, једним од најбољих математичара, и поручио да ће држава учинити све да задржи научнике који су допринели да се Београдски универзитет налази високопласирано на Шангајској листи, укључујући значајно повећање плата у науци.

Вучић је рекао да ће држава Србија улагати у ауто-путеве, водовод и канализацију, али и у научно-технолошке паркове, брз интернет и дигитализацију и покушати да врати многе људе из света, а онима који су овде да покаже посебно поштовање.

„Установићемо буџетску линију која се тиче Шангајске листе како би се подстакло објављивање што више радова у научним часописима у свету“, најавио је Вучић.

Како каже, држава ће обезбедити услове за научнике који се нуде и друге.

„У припреми сам помислио да вам обезбедим простор за рад, али Раденовић је рекао: ’Шта ће ми велики кабинети?‘. То је човек који је рођен у Горњем Брестовцу и који није научио на богатство, који није научио да ради у великим кабинетима“, казао је председник Србије.

Подсетио је да је за високи пласман универзитета Србије на Шангајској листи заслужно неколико професора, а најзаслужнији је свакако професор Раденовић.

Вучић је нагласио да је анализирао разлоге за успех и мање успехе и да су подаци показали да у друштвеним наукама имамо мали број цитираних аутора, док у економији, психологији и математици имамо пар њих.

„Држава ће сада показати да брине о науци и култури и, након медицинских сестара, највише ће подићи примања управо у овим областима. Сагласан сам са професором Раденовићем да научници треба држави да врате радом и ангажовањем, а не само кукњавом. Захвалан сам на речима које су нас све пробудиле, а што се државе тиче нећемо улагати само у ауто-путеве, водовод и канализацију, него и у научно-технолошке паркове, брз интернет, дигитализацију и покушаћемо да вратимо многе људе из света, а онима који су овде да покажемо посебно поштовање“, рекао је он.

Професор Раденовић један је од најцитиранијих математичара света и раније је научне радове потписивао за Универзитет у Београду, али га је у међувремену ангажовао Универзитет „Краљ Сауд“ у Саудијској Арабији да за њих потписује научне радове, што је негативно утицало на пласман БУ на најновијој Шангајској листи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала