Где се завршава нафта, а почиње секс-туризам

CC0 / Pixabay / Жене на високим потпетицама, фантазија многих мушкараца
Жене на високим потпетицама, фантазија многих мушкараца - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Прва асоцијација на земље Персијског залива је нафта, а самим тим и богатство. Међутим, кад црно злато полако почне да се исцрпљује, почињу проблеми. То је на својој кожи већ осетила земља у којој је нафта прво и нађена — Бахреин.

Последњих деценија смо сведоци грађевинарског бума у богатим земљама Блиског истока. Граде се ултраскупи хотели, вештачка острва, градови будућности. Све то је подстакнуто једним циљем: да се искористи новац од нафте који се још увек слива у неограниченим количинама у ово подручје, како би се развиле друге гране индустрије, међу којима је најпривлачнији туризам.

Бахреин је прототип земље Блиског истока, са великим унутрашњим сукобом сунита и шиита и две западне војне базе. То је прва земља која је осетила шта значи када новац од нафте престане да пуни буџет. Штавише, мораo је да набавља нафту од Саудијске Арабије, кoja је направила нафтовод како би задовољила потребе острва. Некада богата земља, данас све више и више постаје вазал својих арапских суседа, из страха да не падне у руке Ирана који га сматра својом одметнутом провинцијом.

Вазал суседа

Kласични верски сукоб унутар земље праћен je и социјалном неједнакошћу. Земљом влада сунитска мањина (30 одсто), у односу на шиитску већину која је и најсиромашнији слој у земљи. На острву стално тиња незадовољство које се с времена на време манифестује насиљем на улици. Овде је међу првима и грануло „арапско пролеће“, које је смирено захваљујући оклопним возилима Саудијске Арабије, објашњава бивши амбасадор Русије у Бахреину Валериј Власов.

„Владајуће пододице Бахреина и Саудијске Арабије су везане династичким браковима. Међутим, односи између Ријада и Манаме више личе на вазалство овог другог. Де јуре то није, али дефакто постоји. Некада, тридесетих година двадесетог века, било је обрнуто. Бахреин је био прва држава у Персијском заливу у којој је пронађена нафта. Они нису били сиротиња, а били су и добри трговци. Они су тада помагали, између осталог, и саудијским племенима“, објашњава Власов.

© Hasan JamaliАнтивладини протести у Бахреину
Где се завршава нафта, а почиње секс-туризам - Sputnik Србија
Антивладини протести у Бахреину

Чим су Саудијци почели да играју улогу прве земље у арапском свету, више нису пуштали Бахреин из зоне свог утицаја. Направили су мост од 25 километара, са осам трака у оба смера, којим су га повезали са полуострвом. Управо су преко њега и стигли тенкови који су умирили побуњене шиите 2011. године.

Владајућем слоју Бахреина је заиста потребна заштита Саудијаца због унутрашњег конфликта који стално тиња, али Ријад тиме решава и свој ништа мањи проблем.

„Саудијци прате ситуацију и у својој држави. Управо је у источним провинцијама, које се граниче са Бахреином, већина шиитска“, објашњава руски дипломата.

У тренутку када се Ријад налази у рату са шиитским побуњеницима у Јемену и док траје конфликт са Ираном у Персијском заливу, острво добија још већу важност. На њему се налази и база америчке Пете флоте, а од прошле године и британска база. У случају рата са Техераном, управо одавде би могли полетети први авиони преко Персијског залива.

CC0 / Unsplash/Charles-Adrien Fournier / Светски трговински центар у Манами
Где се завршава нафта, а почиње секс-туризам - Sputnik Србија
Светски трговински центар у Манами

Центар секс-туризма на Блиском истоку

Проблем с новцем Бахреин решава на начин који је врло оригиналан за арапски свет. Он постаје оаза западних порока: алкохола, проституције и лудог ноћног живота. Често се у медијима могу прочитати приче о сексуалним робињама из источне Европе и Азије, које подсећају на средњи век.

„Код њих су нафтни ресурси практично исцрпљени. Нешто им дају Саудијци, али то није довољно. Број становника расте и мора се некако бринути о њима. Своју шансу Бахреин тражи у туризму. У томе и има успеха. Иако је скупљи у односу на, на пример, Турску или Грчку, доста је интересантнији. Увек су му посвећивали посебну пажњу. Саудијци су прелазили мост током викенда — четвртак и петак — да би тамо себи дали одушка. У Саудијској Арабији уопште нема садржаја за опуштања, док овде можете да радите све што хоћете“, објашњава Власов.

© AP Photo / Hasan JamaliКонцерт Хаифе Вахбе у Манами, Бахреин.
Где се завршава нафта, а почиње секс-туризам - Sputnik Србија
Концерт Хаифе Вахбе у Манами, Бахреин.

Острво се нашло међу 10 дестинација у свету које су познате по секс-туризму. Таквој слободи на Блиском истоку је, вероватно, допринело и велико присуство странаца — трећина укупног броја становника (углавном војници Велике Британије и САД), али пре свега ригидни суседи као што су Саудијска Арабија и Катар.

Овако понашање Саудијаца доста личи на лицемерje — док целом свету показују државу као место где се поштују традиције и Куран, своје слабости задовољавају на суседном острву, удаљеном само 20 минута вожње. На тој конзервативној слици Ријад зарађује велики новац. Сваке године се на десетине милијарди долара слива у његову касу од верског туризма. Тако да су сви задовољни. Очигледно су братски поделили ресоре — неко је за секс-туризам, а неко за верски. Сви зарађују и сви су задовољни.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала